EMEK ÖZEL HABER SOKAK SÖYLEŞİ

İYİ-DER: “Ölmemek için örgütlendik”

Antalya Sokakları Özel – “Türkiye genelinde en fazla ölüm olan sektör inşaat işçiliği. Sadece Mart ayında 169 işçi ölümü gerçekleşti ve bu konuda hiçbir kamuoyu oluşmadı. Bizler, işçi sınıfının sesinin duyulabilmesi için, haklarımızın geri alınması için, ölmemek için, yaşamaya direnmek için örgütlenmeye karar verdik”

Söyleşi: Demet Acar- Dilara Açıkyıldız

İnşaat ve Yapı İşçileri Derneği Antalya Temsilciliği kuruluşunu tamamladı. Dernek kurucularından sıhhi tesisat ustası Mahir Aydın’la dernek ve inşaat işçilerinin koşulları ile Mayıs’a dair konuştuk.

İNŞAAT İŞÇİLERİ GÖÇEBE HAYATI YAŞIYOR

İnşaat işçilerinin çalışma koşulları sebebiyle göçebe hayatı yaşadığını belirten Aydın, derneğin kuruluş amacını şöyle anlatıyor: “Türkiye’de 2 buçuk milyon inşaat işçisi var. Bizler Türkiye’deki apartmanların, iş merkezlerinin, kulelerin inşaat işçiliğini yapıyoruz. Bu inşaat işçilerinin bir işi tamamlama süresi yaklaşık 6 ay ve hepimiz birer göçebeyiz. Göçebe gibi olduğumuzdan dolayı örgütlenmede sorunlar yaşadık, bu yüzden dernekleşerek örgütlenme kararı aldık” dedi.

ANTALYALI YAZIN TURİZM, KIŞIN İNŞAAT İŞÇİSİ

“Biz kimsenin görüşüne, dinine, diline, ırkına bakmasızın işçiler olarak birleştik. İşçiler olarak haklarımıza sahip çıkmamız, bunlar için de bilinçlenmemiz gerek bu anlamda işçi okulları gibi planlarımız var” diyen Aydın, Antalya’daki işçilerin koşullarına da değindi. “Yaz döneminde Antalya inşaat sektörü durgun. Bu aylarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Çoğu işçi yaz aylarında turizm sektöründe çalışırken, kış aylarında mecburen gidip inşaatlarda amelelik yapıyor. Dolayısıyla ciddi bir iş sıkıntısı var. Ciddi bir emek sömürüsü var. Sigortasız çalıştırılabiliyorlar, bizler İYİ- DER olarak güvencesizliğe karşı tüm işçileri örgütlenmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

SİSTEMİN BİZDEN ALDIKLARINI GERİ ALACAĞIZ

Türkiye’de işçilerin can güvenliğinin olmadığını belirten Aydın, işçilerin yaşam haklarının gasp edildiğine vurgu yaptı. “Bu sistem bizleri insan yerinde görmüyor, yasal boşluklar sebebiyle hayatımız tehlikeye atılıyor” dedi.
“Kapitalizmin bize dayattığı pisliğin içinden arınacağız, çocuklarımızın eğitimini, sağlığını, kısacası kapitalizmin bizden aldıklarını geri alacağız. Örgütlenerek, büyüyerek bunları geri alacağız” şeklinde konuşan Aydın; “Kimse kaçak çalışmasın, her şey resmiyete uygun olsun. Tek dilediğimiz insanlar ölmesin. Emek sömürüsüne karşı, işçi ölümlerine karşı örgütlenmeliyiz. Soma’da,Ermenek’te, İstanbul Halkalı’da hayatını kaybeden işçilerimizin hesabını sormak için örgütlenmeliyiz” dedi.

1 MAYIS’TA ALANLARA

Tüm işçileri, yarın 1 Mayıs alanlarına çağıran Aydın, “Bizler 1 Mayıs’ta çalışmama hakkına sahibiz, alanlarda olmak için rapor almak mecburiyetinde değiliz. Çalışmak zorunda kalan arkadaşlara sesleniyoruz, haksızlığa ve baskıya maruz kaldıklarında bize ulaşmaları halinde bizler o iş yerine yaptırım uygulatana kadar arkadaşlarımızın yanında olacağız. 1 Mayıs’ta ben işçiyim diyen herkesi alanlara çağırıyoruz.
da-da/pi

Benzer Yazılar