DOĞA SOKAK

“Alara Çayı’ından su yerine çimento akacak”

Antalya Gündoğmuş’ta Uçansu Şelalesi’ni de içine alan Alara nehri üzerinde planlanan 7 HES’ten 2’si için mahkemenin iptal karar vermesinin ardından ÇEvre ve Şehircilik Bakanlığı, aynı nehir üzerine yeni bir HES için daha ‘ÇED olumlu’ raporu verdi. Raporu trajedi olarak nitelendiren Avukat Münip Ermiş, “İnşaattlar başladığı anda burada canlı yaşamı kalmayacak ve köylüler bu konuda dirençliler, Alara üzerine yapılması planlanan 7 HES’e karşıyız” dedi.

ENDEMİK TÜRLER KORUNACAKMIŞ
Alara Çayı’nın kaynağından itibaren 5 bin 500 metre iletim kanalıyla borulara hapsedileceğini kaydeden, köylülerin avukatlığını üstlenen Münip Ermiş, “Bölgede yoğun bir inşaat alanı oluşacak. ÇED raporunda endemik bitki türlerinin korunmasına yönelik olarak “Proje sahasında toprağın verimli tabakasının sıyrılacağı ve muhafaza edileceği” söyleniyor. Sıyrılan toprağın içerisinde kalan tohumlar yeniden kullanılarak endemik türlerin yeniden ortaya çıkacağı iddia ediliyor. Bu ne olursa olsun yeter ki onay gelsin mantığı”dedi.

Bölgede yaban hayvanlarının bulunduğunu belirten Münip Ermiş, rapora göre, yaban hayvanlarının yüksek ses kullanılarak kaçırılmaya çalışılacağını belirterek, “Eğer kaçmazlarsa da uygun yakalama kepçeleri kullanılarak eldivenlerle dikkatlice tutularak alan dışına uzaklaştıracaklarmış. Bu gerçekten çok komik.” diye konuştu.

Avukat Münip Ermiş ayrıca “Hazır beton tesislerinde mikserlerle yıkanması sonucunda çıkan atık sudaki katı maddenin bulanıklığı yüksek yani Alara Çayı’ndan su yerine çimento akacak canlı yaşamını tehdit ediyorsunuz.” dedi

Haber: Ebru Çengeloğlu (Posta)

Benzer Yazılar