KADIN POLİTİKA TOPLUMSAL CİNSİYET

‘HDP’nin dışındaki partiler kadınlara şans vermedi’

ANTALYA(DİHA) – Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka-Der) Antalya Temsilcisi Uğur Karaca, HDP dışındaki partilerin kadın adaylara yeterince şans vermediğini belirterek, “Diğer partilerin sıralamalarında da görüyoruz ki kadın adayların adaylıkları göstermeliktir” dedi.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Antalya Temsilcisi Uğur Karaca, HDP’nin seçimlerde gösterdiği kadın adayları ve seçim bildirgesindeki kadın vurgusunun umut verici olduğunu belirtti. Karaca, Türkiye geneli mecliste gurubu bulunan HDP dışındaki partilerin kadın adaylara yeterince şans vermediğini, Antalya’da da HDP dışında kalan diğer partiler kadın milletvekili adaylığı konusunda beklentilerine cevap vermediğini ifade etti.

‘AKP, MHP ve CHP’nin kadın adayları göstermeliktir’

Partilerin milletvekili listelerindeki kadın adayların yetersizliğine değinen Karaca, “Ne yazık ki Antalya’da da Türkiye’nin genellinde olduğu gibi yine kadın temsiliyeti yeterli düzeyde değil. HDP’yi bu kategoriden ayrı tutarak diğer partilerin Antalya’da ve Türkiye’nin diğer yerlerinde yeterli aday göstermedikleri açıktır. Antalya’da AKP’de 2, CHP’de 6. sırada, MHP’de ise 11. sırada kadın adaylar gösterildi. Diğer partilerin sıralamalarında da görüyoruz ki kadın adayların adaylıkları göstermeliktir. Sadece listemizde bir kadın var diye yapılmış adaylıklardır. Bu durumu siyasi etik açısından da doğru bulmuyoruz. Partilerdeki erkek egemenliğini göstermelik kadın adaylarla çözmeyi düşünmek büyük bir yanılgıdır” şeklinde konuştu.

Kadın örgütleri olarak yıllardır siyasi partilere direttikleri yüzde ellinin HDP dışındaki hiç bir partide uygulanmadığını söyleyen Karaca, HDP’nin her kademesinde uygulanan Eşbaşkanlık sisteminin partide kadınların söz söyleme hakkının yarı yarıya olduğunu kaydetti.

‘AKP kadını sadece bir figür olarak görüyor’

Kadınları bilinçli olarak siyasetten uzak tutan anlayışların olduğunu vurgulayan Karaca, “AKP döneminde son 10 yılda kadına yönelik şiddet kat ve kat artmaktadır. Bunun sebebi de yapısal bir çözüm arayışının olmamasıdır. Sürekli yasa çıkartılarak kadına yönelik şiddet ve dayatmaların son bulmayacağı netleşmiştir” diye belirtti.

(fi/eal/avt)

Benzer Yazılar