DOĞA SOKAK

Kaş’a imar tehdidi

Antalya – 3. derece doğal sit alanı olan ve Çukurbağ Yarımadası olarak da bilinen Hidayet Koyu, AKP’li Kaş Belediyesi tarafından adım adım imara açılma hazırlığında

Antalya’nın Kaş ilçesinde 3. derece doğal sit alanı olan ve Çukurbağ Yarımadası olarak da bilinen Hidayet Koyu, AKP’li Kaş Belediyesi tarafından talan ediliyor. Doğal bitki örtüsü tahrip edilerek, doğal koyda mesire alanı açıldı. Bölgeye belediye tarafından C Tipi Mesire Yeri tartışmalara neden oldu. Mülkiyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait olan Çukurbağ Yarımadası, İnceboğaz Mevkii’ndeki 3. Derece doğal sit alanı, 10 yıllığına belediye tarafından kiralanmıştı. Yaklaşık 60 dekarlık bir alanı kapsayan zeytin, harnup, pirnal ve sütleğen gibi ağaç ve bitki türleriyle kaplı araziye yol açan belediye, buradaki maki türlerinin büyük bölümünü sökerek araziyi çimlendirdi. Yaklaşık 20 adet palmiye ağacı dikilen arazi teraslanarak setler oluşturuldu, kayalık olan kıyı bandı ise iş makineleriyle düzleştirilerek çakıl döküldü. Kaş Belediyesi mesire yeri bünyesinde yapacağı plajın işletmesini üstlenecek.

KOYA DUBLE YOL
Hidayet Koyu’nda bulunan Orman bölgesine ilişkin 10 yıldır devam eden davaya karşın bölge küçük adımlarla imara açılıyor. Doğallığı ile bilinen ve bakir bir alan olarak ünlenen Hidayet Koyu’na duble yol yapımı imar çalışmalarının hayata geçirildiğinin kanıtı niteliğinde. Deniz kenarında bulunan makilik alanın talan edilerek yerine taş döşendiğini belirten Kaş Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan, ‘’Hidayet Koyu deniz kıyısında yer alan ve el değimemiş bir koydu. Kıyıya taş döşenmiş durumda. Doğal alan olan toprak alana da platform gibi beton dökülmüş. Buralar 3. derece sit alanı. Kıyı koruma alanı olan Hidayet Koyu’nda Orman Kanunu çerçevesinden hiç bir işlem yapılmamalı. Fakat bütün bunlar gözardı ediliyor’’ diye konuştu.

KURUL KARARI YOK SAYILDI
AKP’li Kaş Belediyesi’nin Hidayet Koyu karşısında tesis çalışmalarına başladığını belirten Ozan, ‘’Aynı zamanda Hidayet Koyu’nun karşısında yer alan İnceboğaz dediğimiz ve 3. derece sit alanı olan yerde Kaş Belediyesi, tesisler için çalışma başlattı. Sit Kurulu’ndan gelen “Doğal bitki örtüsünü bozmayın” yazısına rağmen bütün makilikler yakıldı ve zeytin ağaçları söküldü. Yıllardır süren davaya rağmen çalışmalar devam ediyor. Birkaç kişinin cebine para girecek diye buranın, yerel halkın geleceğiyle oynanıyor. ’’ dedi.

TEHDİT İDDİASI
Kaş Çevre Platformları olarak düzenledikleri toplantıya bölgedeki otel işletmecilerinin de katıldığını belirten Ozan sözlerini şöyle sürdürdü: “Çevre Platformları olarak otelci arkadaşların da katıldığı toplantılarda; otelci arkadaşların Hidayet Koyu’nu işletecek olan insanlar tarafından ‘Sizin de otelleriniz var, onlar da aynı konumda’ gibi ifadelerle tehdit edildiklerini öğrendik. Arkadaşlarımıza gelen tehditler yüzünden Belediye Başkanı’yla görüşmek için henüz dilekçe veremedik.’’ İnceboğaz’daki uygulamayla Kaş Belediyesi’nin orman kanunu ve doğal varlıkları koruma altına kanunu ihlal ettiği öne sürülüyor.

Kaynak: Birgün – RABİA YILMAZ – DENİZ SARI

Benzer Yazılar