DOĞA SOKAK

“Phaselis Rüyası” kabus oldu: Otel tahsisi iptal edildi

Antalya’nın Kemer İlçesi’nde Rixos Oteller zincirine tahsis edilen Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı etkileşim sahasında yapılan kazı çalışmalarında, tarihi yapı kalıntılarıyla insan iskeletleri bulunması üzerine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tahsisin iptaline karar verdi.insan-iskeletleri-bulunan-phaselis-te-otel-ta-7330033_x_o

Antalya’nın Kemer İlçesi’nde Rixos Oteller zincirine tahsis edilen Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Olimpos Milli Parkı etkileşim sahasında yapılan kazı çalışmalarında, tarihi yapı kalıntılarıyla insan iskeletleri bulunması üzerine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tahsisin iptaline karar verdi.
Fettah Tamince’ye ait Rixos zincirinin en özgün halkası olarak projelendirilen ‘Dream of Phaselis’ için Antalya’da her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Phaselis Antik Kenti ve Beydağları Milli Parkı etkileşim sahası içinde 180 dönüm alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tahsis edildi. Antalya Valiliği de antik kent ve milli park sınırları içindeki proje için ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir’ kararı verdi. Aralarında Kemer Esnafı ve Turizmcileri Derneği, Doğa Dostları Spor Derneği, Çıralıyı Sevenler Derneği gibi sivil toplum örgütleriyle birlikte 15 isim projeye karşı hukuki mücadele başlattı. Önce Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ardından Antalya 1’inci İdare Mahkemesi, alanın tahsisine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. TARİHİ YAPI VE İSKELETLER BULUNDU Mahkeme süreci devam ederken, Antalya Müze Müdürlüğü tarafından bölgenin belirli noktalarında birkaç gün önce kazı çalışması başlatıldığı belirtildi. Çalışmalar sonucunda bölgede birçok tarihi yapı kalıntısına ve insan iskeletlerine rastlandığı ortaya çıktı. Phaselis İnisiyatifi kurucusu Melike Vergili başta olmak üzere çevre esnafı da bölgenin korunmasını talep etti. Bölgede yapılan kazı çalışmalarında tarihi yapı ve insan iskeletlerinin çıktığının medyada yer alması üzerine bakanlık harekete geçti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 11 Mayıs’ta bölgenin otel tahsisinin iptali gerçekleştirildi.

Benzer Yazılar