EĞİTİM SOKAK

Öğretmene iftira atan kişi 12 ay hapis cezası aldı

Antalya’da yaşayan bir emekli uzman çavuş, oğlunun okuduğu Antalya Aksu Anadolu Lisesi’nde görevli öğretmen Eğitim-Sen Yürütme Kurulu üyesi Barış Aksoy’u Kobani eylemlerine katıldığı iddiasıyla Milli Eğitim’e şikayet etti ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. Uzman çavuş İsmail Çetinkaya, Barış Aksoy’un kimya öğretmeni olduğunu ve Kobani eylemlerine katıldığı için derslere girmediğini ileri sürdü. Yapılan soruşturmada Barış Aksoy’un kimya değil İngilizce öğretmeni olduğu, Kobani eylemine değil, sendikanın yasal iş bırakma eylemine katıldığı ortaya çıktı. Barış Aksoy da bunun üzerine iftira davası açtı ve Çetinkaya 12 ay hapis cezası ile iftirada bulunduğu öğretmenin mahkeme masrafları ve avukat ücretini ödemeye mahkum edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde uzman çavuş olarak görev yapan 41 yaşındaki İsmail Çetinkaya 2012 yılında Bitlis Güroymak Yayladere mevkisinde, terör örgütü mensuplarıyla girdiği silahlı çatışmada, kolundan yaralandı. Kopan kolu yerine dikilen ve ardından emekli olan İsmail Çetinkaya, doktorlarının tavsiyesi üzerine geçen yıl Antalya’ya yerleşti. Çetinkaya’nın oğlu 9’uncu sınıf öğrencisi B. Çetinkaya da geçen yıl eylül ayında Aksu Anadolu Lisesi’ne kayıt yaptırdı. Eğitime başlayan oğlunun bazı derslerinin boş geçmesi üzerine nedenini soran Çetinkaya, öğretmenlerden Barış Aksoy’un Kobani eylemlerine katıldığını, derslerin de boş geçtiğini öğrendi.

Savcılığa ve Milli Eğitime şikayet etti

Barış Aksoy. hakkında Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayette, savcılıkta da suç duyurusunda bulunan Çetinkaya, öğretmenin 8 ve 9 Ekim 2014 tarihlerinde Kobani eylemlerine katıldığını iddia etti. Çetinkaya, bu nedenle oğlunun kimya derslerinin boş geçtiğini öne sürdü.

Kobani değil sendika eylemi, kimya değil İngilizce öğretmeni

İddialar üzerine yapılan müfettiş soruşturmasında Barış Aksoy’un 8-9 Ekim günlerinde okula Kobani eylemlerine katılmak için değil, bağlı olduğu sendikanın iş bırakma eylemine katılmak için gelmediği tespit edildi. Soruşturmada, Barış Aksoy’un kimya değil, İngilizce öğretmeni olduğu, İsmail Çetinkaya’nın oğlunun eğitim gördüğü 9-D sınıfının derslerine de girmediğini belirlendi.

10 ay hapis cezası

Bunun üzerine Barış Aksoy, İsmail Çetinkaya hakkında şikayette bulundu. Çetinkaya hakkında “iftira” suçundan dava açıldı. 23’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada, İsmail Çetinkaya, 12 ay hapse mahkum edildi. Sanığın iyi halini dikkate alan mahkeme, cezayı altıda bir oranında takdir indirimi yaparak 10 aya düşürdü. Bu cezayı da erteleyen mahkeme, Çetinkaya’yı, 1500 liralık avukatlık ve yargılama giderini ödemeye mahkum etti.

“Oğlumu okuldan aldım”

Karara tepki gösteren İsmail Çetinkaya, 19 yıl askeri personel olarak görev yaptığını, bir kolunu vatanı için feda ettiğini söyledi. Hakim kararı açıklarken dizlerinin titrediğini ifade eden Çetinkaya, “Suçlu olduğum için değil, utandığım için titredi. Verilen karar beni çok üzdü. Bu nedenle oğlumu okuldan alarak başka bir okula kaydettirdim” dedi.

Benzer Yazılar