DOĞA SOKAK

Çenger Deresi’ne HES’e izin

Antalya Sokakları – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya’nın 3 ilçesinden geçen 33 kilometrelik Karpuzçay (Çenger Deresi) üzerine 3 adet HES kurulmasıyla ilgili ‘ÇED uygundur’ raporu verdi. Bakanlık, Antalya’da, geçimini tarım ve üzüm bağlarından sağlayan bölge halkının itirazlarına rağmen Çenger 1, 2, 3 ve regülatör için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) uygundur’ raporu verdi.

GEÇİM KAYNAKLARI KURUYACAK

Kanyon Yenilenebilir Enerji Üretim Tic. A.Ş. tarafından hayata geçirilmek istenen HES projesiyle bölgede 33 kilometre boyunca su borulara hapsedilecek. Manavgat’ın Gençler köyünde 500 dönüm üzüm bağı ve bin 500 dönüm tarım arazisi sulanamayacağına dikkat çeken yöre sakinleri, geçim kaynaklarının kuruyacağı endişesini taşıyor.

İTİRAZ EDİLMİŞTİ

Bölge halkı, kısa süre önce Nihai ÇED Raporu’nu halkın görüşüne sunan bakanlığa, itirazda bulunmuş, bölgede HES istemediklerini duyurmuştu. Ancak bakanlığın bu itirazları olumlu değerlendirmediği, 3 Kasım’da ilan edilen ‘ÇED uygundur’ raporunda ortaya çıktı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından duyurulan raporun kararında, “Antalya ili Akseki, Gündogmuş, Manavgat, ilçeleri Çenger Çayı mevkiindeki Kanyon Yenilenebilir Enerji Üretim Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çenger 1, 2, 3 regülatörleri ve HES projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup; Antalya Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir.” denildi.

“ÇED SÜRECİ KANDIRMACA”

Bakanlık tarafından ilan edilen ‘ÇED uygundur’ raporunu değerlendiren Avukat Münip Ermiş, halkın 2 defa imza toplayıp ilgili kurumlara verdiğini hatırlattı. ÇED sürecini ‘kandırmaca’ olarak değerlendiren Ermiş, “ÇED sürecinde ilgili kurumların gidip alanda inceleme yapması gerekiyor, şimdiki sistemde firma tek başına kurumlardan görüş toplayıp rapor hazırlıyor. Türkiye’de ÇED sistemi doğayı korumak için değil, adeta halkı kandırma görevini yapmış duygusuyla yapılan bir iş,” diye konuştu.

ÇED’in ciddiye alınması gereken bir süreç olduğunu aktaran Ermiş, yatırımın çevreye etkilerinin doğrudan ele alınmasının önemine dikkat çekti. ÇED raporunun altına imza atan yetkililerin bölgeye dahi gitmediğini ileri süren Ermiş, proje tanıtım dosyasında yapılan küçük değişikliklerle ÇED raporun dönüştürüldüğünü ifade etti. Toplantılar düzenlenmesi, halktan görüş alınmasının tamamen kandırmaca olduğunu belirten Ermiş, “Bunu doğa da kabul etmiyor, köylüler de kabul etmiyor, biz de kabul etmeyiz.” dedi.

“HES’iN KURULU GÜCÜNÜ 2KAT ARTTIRMIŞLAR”

Şirketin HES’lerin toplam kurlu gücünü artırarak yeni bir proje gibi ‘ÇED uygundur’ raporu almaya çalıştığını aktaran Ermiş, “Bu yeni bir proje denilmek için bu tür yollara başvuruluyor. Daha önce mahkeme tarafından iptal edilen ve yargısal süreci devam eden proje değil yeni bir proje. Yasayı dolanmak için böyle bir yola başvuruluyor.” dedi.

Projenin kurulu güçle ilgili kısmında ise şu ifadelere yer verildi:
“Çenger 1, 2, 3 Regülatörleri ve HES Projesi 4628 sayılı yasa hükümleri uyarınca, DSİ Genel Müdürlüğü’nce uygulanmakta olan Su Kullanım Hakkı Yönetmeliği hükümlerine göre geliştirilerek ilk hazırlatılan Fizibilite Raporu’nda Çenger 1, 2, 3 Regülatör ve HES tesislerinin toplam kurulu gücü 8,56 Megawatt olarak belirlenmiş ancak projeler hazırlanırken kot kaybı, dolayısıyla enerji kaybı yaşanmaması temin edilmeye çalışılmıştır. Dolayısıyla projenin kurulu gücü ve enerji üretiminde artış gözlenmiştir. Bu sebeple planlanan Çenger 1, 2, 3 Regültörleri ve HES tesislerinin toplam kurulu gücü 20,12 megawatt olarak değişmiştir.”

“DEĞERLİ TOPRAKLARA EL KOYMA ARACI”

Ermiş, bu tür projelerin sosyolojik yapıyı değiştirmeyi yönelik olarak yapıldığını hatırlatarak, değerli topraklara el konulmasının bir aracı olduğunu sözlerine ekledi. Ermiş, bu toprakların hem turistik, hem tarihi hem de tarım açısında çok önemli topraklar olduğunu kaydederken, Karpuzçay’daki HES’lerle ilgili ‘ÇED uygundur’ kararlarını yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Kaynak : İMC

Benzer Yazılar