SOKAK

2015 yılında adım adım Antalya sokakları

Antalya Sokakları- Sokağın Sesi olmak için başlattığımız habercilikte 1 yılı daha geride bırakırken, 2015 yılında Antalya Sokakları’nda yaşananları sizlerle paylaşıyoruz.

Derleyenler: Demet Acar, Yasemin Aydemir

OCAK 20151422208083879
“Faşizme inat, kardeşimsin Hrant” sloganlarıyla katledilişinin sekizinci yılında yüzlerce kişi Hrant Dink’i andı. Elektrik faturalarının yüksek gelmesi üzerine Halkevleri, CLK Akdeniz’i protesto etti. Elektrik faturası isyanı ulusal medyaya da yansıdı. Antalya’da bir lisede öğrencileri taciz ettiği için bir müdür yardımcısı tutuklandı.

ŞUBAT 2015


Şubat ayında ise Özgecan Arslan’nın katledilmesi Antalyalıları sokağa döktü. Aynı zaman İç Güvenlik Yasası’na karşı Emek ve Demokrasi Güçleri çağrısıyla binlerce insan Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu.

MART 2015

ulkucu_ogrencinin_beyanini_esas_alan_polis_o_silah_gorunumlu_cakmak_h46027_ef829
Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Berkin Elvan için boykot eylemi ve anmalar gerçekleşti. Attalos Meydanı’nda ise Berkin Elvan karanfillerle anılırken Akdeniz Üniversitesi’nde de boykot eylemi yapıldı. Antalyalı kadınlar Nevin Yıldırım’a verilen müebbet hapis cezasını protesto etti. Akdeniz Üniversitesi’nde saldırgan davranışlar bitmedi. Önce yemekhanede öğrenciler, belinde silah bulunan bir şahısı görüntüledi ardından ise Turizm Fakültesi kantininde iki Kürt öğrenci saldırıya uğradı öğrenciler kampüste saldırıyı protesto etti.

NİSAN 2015


Halk Cephesi’ne yapılan operasyonda  1 Nisan’da gözaltına alınan 23 kişiden 3  üniversite öğrencisi tutuklandı. Dünya birincisi projeyi kabul etmeyen TÜBİTAK, okunmuş fasulyelerin daha hızlı büyüdüğünü gösteren projeyi birinci yaptı. Devam eden günlerde ise Akdeniz Üniversitesi Sinema Kulübü öğrencileri, yasaklanan ‘Nymphomaniac’ filmini gösterdi. Doğal alanların ranta açılmasına tepki gösteren Antalyalılar Kındılçeşme’nin şirkete kiralanması hakkında suç duyurusunda bulundu.

MAYIS 2015


1 Mayıs, Gezi Parkı ve 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı için, Antalya çeşitli eylemler ve anma etkinlikleri gerçekleşti.
1 Mayıs’ta Taksimde gözaltına alınan Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Adnan Özkaçmaz’ın 3 gün boyunca bodrum katındaki bir depoda tutulduğu öğrenildi. Alakır Vadisi’ne HES yapılmasına karşı mücadele verilirken falezler kıyı bandında bulunan Kadınyarı’ya beton dökülmesine çevreciler tepki gösterdi. Akdeniz Üniversitesi’nde ise yolsuzluklarıyla bilinen SKS’ye operasyon düzenlendi.

HAZİRAN 2015

Haziran ayında  Akdeniz Üniversitesi mezuniyeti yürüyüşünde öğrenciler birçok  pankart açtı. HDP seçim zaferini halaylarla kutladı. Özgecan’ın ilk davası için Antalyalı kadınlar çıplak ayaklı protesto gerçekleştirirken, Deniz Aktaş’ın ilk davası Antalya’da görüldü. Kaleiçi’nde açık havada müzik yapmak yasaklanırken, ücretsiz olacak denilen Konyaaltı Plajları yeniden paralı oldu.

 

TEMMUZ 2015

Temmuz ayı ise 2. Kepez Halkevi Çocuk Şenliği’yle başladı. Antalya’da diş hastanesi inşaatında çalışan demir ve kalıp ustaları, taşeron firmadan 3 aylık yaklaşık 300 bin TL’yi bulan maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle inşaat önünde eylem yaptı. Madımak Katliamı yüzlerce kişinin katılımıyla protesto edildi ve yaşamını yitirenler anıldı. 20 Temmuzda gerçekleşen Suruç Katliamı sonrası Emek ve Demokrasi güçleri tarafından Antalya ve Alanya’da katliam protesto edildi. Takip eden günlerde ise 3 Devrimci Parti ve 2 HDP’li tutuklandı.

 

AĞUSTOS 2015

Leman Kültür’de sendikalaşmaya engel olunduğu ortaya çıktı. Antalya’da Barış Bloku Girişimi kuruluş çalışmalarına başladı. Asker ölümleri bahane edilerek merkez ve birçok ilçe HDP binasına faşist saldırı gerçekleştirildi.

EYLÜL 2015

SAM_3384

Sendika, kitle örgütü, parti ve kişi imzasıyla Antalya’da kuruluşunu ilan eden Barış Bloku düzenlediği kitlesel yürüyüşte savaşa karşı ‘Barış’ talebinde bulundu. Asker ölümleri bahane edilerek düzenlenen faşist saldırılar eylül ayı boyunca da devam etti. 21 Mayıs’ta tutuklanan Doğuşcan Leylek tahliye edildi.

EKİM 2015

12112349_1621520968097791_1149456126256132795_n

Ekim ayı Ankara Katliamı’yla hafızalara kazındı. Katliamda Antalya’dan 9 kişi yaşamını yitirirken, 10 Ekim’de Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan taziye çadırına 11 Ekim’de polis saldırdı. Sendika ve kitle örgütleri, öğrenciler ve kadınlar tarafından Ekim ayı boyunca yapılan eylemlerle katliam protesto edildi. Ekim ayında yapılan baskınların ardından 11 kişi tutuklandı. Tutuklu bulunan Ferhat Kaya, Mesut Özcan ve Okan Özer özgürlüğüne kavuştu.

KASIM 2015

Antalya'da G20 bilançosu

Kasım ayı G20 protestolarına  karşı alınacak güvenlik önemlerinin hazırlıklarıyla başladı. İlk gününde 30 kişinin gözaltına alındığı G20 protestoları havaalanı çevresinde ve şehir merkezinde devam etti. Toplam bilançosu 72 gözaltı oldu. Akdeniz Üniversitesi öğrencileri YÖK’ün kuruluşunu protesto etti, 8 öğrenci gözaltına alındı. Takip eden günlerde üniversiteli kadınlar üniversite öğrencisi Selim Dilmen’i tacizci olduğunu belirterek, okuduğu Güzel Sanatlar Fakültesi’nde teşhir etti. Temmuz ayında tutuklanan Murat Pircan Yaratan özgürlüğüne kavuştu. Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe görevden alındı. Paris Katliamı şüphelisi Antalya’da yakalandı. Tahir Elçi’nin öldürülmesi ve Erdem Gül, Can Dündar’ın tutuklanması Antalyalılar  tarafından protesto edildi. Antalya Kadın Platformu, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında “Karanlığı Aydınlatıyoruz” çağrısıyla yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

ARALIK 2015

Antalya’nın doğu ilçelerinde yaşayan köylüler HES’lere karşı Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu ile birlikte Gençler köyünde toplanarak ortak eylem ve basın açıklaması yaptı. Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Kürt illerindeki savaş ortamına dikkat çekmek ve barış talebini yükseltmek için yaptığı eyleme polis saldırdı. Antalya’da yapılan operasyonda 3’ü Akdeniz Üniversitesi öğrencisi 5 kişi gözaltına alındı, gözaltılardan biri özgür bırakılırken 4’ü tutuklandı. Tutuklu bulunan Devrimci Parti üyelerine uygulanan tecriti ve yüz felci geçiren Hüseyin Yıldırım’ın tedavisi için cezaevi önünde basın açıklaması yapıldı ve imza kampanyası başlatıldı. Mücadele sonuç verdi, Hüseyin Yıldırım hastaneye sevk edildi ve tecrit koşulları hafifletildi. HDP Antalya İl Kadın Koordinasyonu’nun çağrısıyla Kürt illerindeki sokağa çıkma yasaklarını ve katliamları protesto etmek amacıyla oturma eylemi düzenledi. Öğrenci Kolektifleri, “Okumuş İnsan Halkın Yanındadır” kampanyası kapsamında Kepezli çocuklarla yılbaşı kutlaması gerçekleştirdi. 2015’in son günlerinde Akdeniz Üniversitesi’nde  yapılan Roboski anmasına polis saldırdı. Gözaltına alınan 8 öğrenciden 2’si tutuklandı.

Benzer Yazılar