GENÇLİK SAĞLIK SOKAK ÜNİVERSİTE

Kampüste AIDS farkındalığı

Antalya Sokakları – 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında Akdeniz Üniversitesi Kampüsü’nde “AIDS değil ön yargı bulaşır” temalı farkındalık çalışması yapıldı.
1 Aralık Genç İnisiyatifi’nin 42 ilde gerçekleştirdiği farkındalık etkinlikleri, Akdeniz Üniversitesi Toplum Gönüllüleri ile birlikte yapıldı. Dünya AIDS Günü kapsamında Olbia Girişi’nde broşürler dağıtan gönüllüler, HIV ve AIDS hastalarına yönelik önyargıya dikkat çekti.

“AIDS DEĞİL ÖN YARGI BULAŞIR”
TOG Gönüllüsü Cinsel Sağlık ve Üreme Eğitmeni Nazlıcan Koçak her 10 gençten dokuzunun HIV ve AIDS hakkında bilgi sahibi olmadığına vurgu yaptı. HIV ve AIDS’ten dolayı yaşanan ölümlerin önüne geçilebilmesi için korunma yollarıyla ilgili bilgi edinmek gerektiğini ifade eden Nazlıcan Koçak şöyle konuştu: “Belki de şuan bizler de HIV virüsü taşıyor olabiliriz. Test yaptırmak önemli. Toplumsal olarak bir ön yargı var. İnsanlar HIV veya AIDS taşıyan kişilerle bir arada bulunmak istemiyor. Aynı ortamda yaşamak istemiyorlar. Ki oysa HIV ya da AIDS solunum yoluyla selamlaşmayla bulaşmıyor. Selamlaşmayla dahi bulaştığını düşünenler var. Arkadaşlık kurmaktan kaçınıyorlar. Bu insanları ötekileştirmemek için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz bizler de. Bizler diyoruz ki, “AIDS değil ön yargı bulaşır”.

IMG_6933AIDS UÇLARDA YAŞAYANLARIN HASTALIĞI OLARAK GÖRÜLÜYOR
İnsanlar AIDS ve LGBTİ’ye karşı fazla bir önyargı var. AIDS’i sadece eşcinseller taşır şeklinde bir önyargı var. AIDS hakkında bilgi almak istemiyorlar. Öğrenmek istemiyorlar. Onlara göre AIDS çok uçlarda yaşayan insanların yaşadığı bir hastalık gibi düşünüyoruz. AIDS’ten ölen bir sürü insan var, onlara saygı duymalıyız, onların bu hastalıkla olan mücadelesine sahip çıkmalıyız. Bununla yaşayan bir sürü insan var. Onların yanında olmamız gerektiğini düşünüyorum”.

pi

Benzer Yazılar