LGBTİ SOKAK TOPLUMSAL CİNSİYET YAŞAM

Alanya L Tipi Hapishanesi’nde LGBTİ mahpuslara tecrit!

Antalya Sokakları – Alanya L Tipi Hapishanesi’nde LGBTİ mahpuslar hukuksuzca tek kişilik hücrelerde tutuluyor.

Sivil Toplum Örgütleri Alanya L Tipi Hapishanesi’nde bulunan LGBTİ mahpusların hukuksuzca tek kişilik hücrelerde tutulmasına ilişkin tepki açıklamasında bulundu. LGBTİ mahpuslarının, günün 23 saati disiplin cezası alan mahpusların tutulduğu tekli hücrelerde tutulmasına tepki gösterilerek, yetkilileri gereğini yapmaya çağıran açıklama, çarpıcı ifadeler barındırıyor.

Mahpusların Haziran 2015’te Sivil Toplum Örgütlerine mektup yazmasıyla ortaya çıkan hukuksuzluk, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği ve Antalya Barosu Alanya Kadın Hakları Kurulu’nun girişimlerine rağmen sürüyor.

Alanya Kadın Hakları Kurulu’na bağlı avukatların 8 Ekim 2015’te hapishaneye gerçekleştirdiği ziyarette 14 LGBTİ mahpusun tek kişilik hücrelerde tutulduğu öğrenildi. Hapishane müdürü bu uygulamaya mecbur olduklarını ileri sürerek bir dizi bahane üretti.

480 KİŞİ KAPASİTELİ HAPİSHANEDE 1600’Ü AŞKIN TUTUKLU VAR
Hapishane müdürü tarafından 480 kişilik kapasitesi olan hapishanede 1600’i aşkın hükümlü ve tutuklunun bulunduğu, çok fazla yer sıkıntısının olduğu, son olarak yemekhanenin bir bölümünü koğuşa çevirdikleri, mahkum profilinin fazla sayıda olduğu, öncelikle uğraşlarının mahkumların can güvenliğini sağlamak olduğunu ve eşcinsel mahkumların ayrı koğuş vermenin zor olduğuna ilişkin gerekçelendirmelere karşı yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;

“MAHPUSLARIN TEK TUTULMASI YASALARA AYKIRI”
“Kapasite fazlalığı LGBTİ mahpusların tek tutulmalarının gerekçesi olamaz, olmamalıdır. Bu uygulama en hafif ifadesiyle bir “kötü muamele”dir. “X Türkiye” olarak bilinen ve AİHM’de görülmekte olan davada, 8 ay boyunca tek tutulmuş olan bir eşcinsel mahpus nedeniyle Türkiye mahkum edilmiştir. Mahpusların, hücre cezası olmadan tek tutulması Türkiye’nin yasalarına da aykırıdır.

“HÜCRE CEZASI İŞKENCEDİR”
Alanya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki LGBTİ mahpusların tek tutulma hallerine son verilmelidir. Tek tutulma hali bir disiplin cezası olsa dahi kabul edilemez. “Hücre cezası” kendi başına bir kötü muamele, bir işkencedir ve kaldırılmalıdır. Bu nedenle, Alanya’da tutulan LGBTİ mahpuslar,kendi istekleri doğrultusunda ya bu hapishanede açılacak olan bir koğuşa alınmalı ya da bir araya gelebilecekleri bir hapishaneye sevk edilmeli ve “hücre cezası”nın kaldırılması için gerekli girişimler başlatılmalıdır”.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü (BUSOS),Bursa Özgür Renkler LGBTİ,Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST),Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği,Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi,Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit Topluğu,Edirne LGBTİ Çalışma Grubu,Erzincan Katre Kadın Oluşumu,Hebun LGBT Diyarbakır,İnsan Hakları Derneği Genel Merkez ,İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi,İnsan Hakları Derneği Sakarya Şubesi,İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği,İzmir LGBTİ İnisiyatifi,KESK Kadın Meclisi,Keskesor LGBTİ Diyarbakır Oluşumu,Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği,Lambda İstanbul Derneği,LGBTİ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG),Malatya Gökkuşağı LGBTİ İnisiyatifi,Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği,Moira Kadın Dayanışma Derneği,Muş Kadın Derneği (Mukadder), Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Sınır Tanımayan Kadınlar / Göçmen Kadınlarla Dayanışma Grubu, Siyah Pembe Üçgen İzmir, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Trabzon Mor Balık LGBT, Yeni Demokrat Kadın, Yoğurtçu Kadın Forumu, Queer Documentaries

• İmzaların güncellemeye açık olduğu bilgisi geçildi

 

pi

Benzer Yazılar