EKONOMİ POLİTİKA SOKAK

Antalya Gazipaşa’da Rusya krizi nedeniyle ürünleri elde kalan üretici ve halci isyan etti

Antalya – Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle ürünlerinin elde kaldığını belirten üretici ellerinde kalan malları çöpe dökterek eylem yaptı.

Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle ürünlerinin elde kaldığını belirten üretici ellerinde kalan malları çöpe dökterek eylem yaptı. Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali önünde toplanan sebze meyve üreticileri ve ihracatçılar, Rusya krizinin çözüme kavuşturulmasını istedi. ‘Uçak düştü Gazipaşa da düştü’, ‘Bakan çare bulsun Gazipaşa battı’, ‘Bir günlük zarar 1 milyon 500 bin TL’, ‘Çiftçinin borcu iki yıl ertelensin’ yazılı dövizler taşıyan hal esnafı, ‘Rusya ve Türkiye kardeştir’ yazılı pankart açtı.

‘TOHUM PARASINI BİLE ALAMADAN SÖKECEĞİZ’
Esnaf adına açıklama yapan Ahmet Yeşilkılıç, krizin Gazipaşa’ya günlük faturasının 1,5 milyon TL olduğunu söyledi. Bölgede özellikle Rus pazarına yönelik dikenlik salatalık üretildiğini anlatan Yeşilkılıç, ürünün yüzde 90’ının bu ülkeye ihraç edildiğini kaydetti. Üreticinin yıllık tohum masrafının 15 milyon lira olduğuna dikkat çeken Yeşilkılıç, “Çekirdeğin tanesini 50 kuruştan alıyoruz. Tohum parasını bile alamadan ürünü toplayıp sökecek. Bir an önce gümrük kapılarının açılmasını ve ambargonun kalkmasını istiyoruz. Bir yetkili çıkıp da ne olacağını söylemiyor. Bizim zararımızı ne halci, ne bankacı ne de başka bir kurum öder. Malın yüzde 75’i turşuya gidiyor. Turşucular 10-20 kuruştan alıyor, bu tohum paramızı bile karşılamıyor” dedi.

 

CVaf9vuWcAAC7iS

‘DEVLET DESTEĞİ VERİLSİN’
Ziraat mühendisi Hidayet Bilgiç de çiftçilere devlet desteği verilmesini istedi. Gazipaşa’da bu yılki üretimin yüzde 80’inin dikenli salatalık olduğuna değinen Bilgiç, “24 Kasım’dan bu yana 1.5- 2 TL olan salatalığın fiyatı 10-15 kuruşa düştü. Ürünün maliyeti 75 kuruş. Üretici zarar ediyor, masraflarını alamıyor. Yetkililerin çare bulmasını istiyoruz. Erteleme şansımız yok, bu ürün ya üretilecek ya sökülecek. Ürünümüze pazar bulunmasını istiyoruz” diye konuştu. Üreticilerden Serhan Güneş ise bir haftalık zararının 30-40 bin TL olduğunu söyledi.

‘UCUZ MAL YİYORUZ DİYENLER UTANSIN’
Otomobilinin üzerine ‘Çiftçi olduğum için üzgünüm, özür diliyorum’ yazarak eyleme destek veren Behçet Demirci ise “Bir haftalık kriz nedeniyle bu tabelayı astım geziyorum. Havlu satan, çamaşır satan bile bu krizden etkilenecek. İstanbul’da ‘Ucuz mal yiyoruz’ diyenler utansın. İleride bu ürünler ithal edilecek. Biz burada battık, çekimizi, senedimizi, borcumuzu ödeyemiyoruz. En az 50 aile şu anda battı” dedi.

“ÇOCUĞUMU ÜNİVERSİTEYE GÖNDEREMEDİM”

Eyleme destek veren çiftçilerden Cengiz Yaman da şunları söyledi: “Üniversiteye giden çocuğumu parasızlıktan gönderemiyorum. Kaymakamlıktan yardım talep ettim, 1 lira dahi vermediler. Suriyelileri besleyenler bize neden destek vermiyor? Yeter artık bize böyle yapacaklarına çeksinler vursunlar, dünyadaki sayfamız kapansın. Dilenci durumuna düştük, iyi kötü evimizi geçindiriyorduk. Şimdi ne yapacağız? Kendi memleketinin çocuğuna bu kadar bakmaktan aciz mi bu devlet büyükleri.” Açıklamaların ardından bazı çiftçiler yanlarında getirdikleri salatalığı çöpe döktü.

Kaynak : Evrensel

Benzer Yazılar