DOĞA KENT SOKAK

Baba Burnu Deniz Feneri’ne restoran

Antalya-Birinci derece sit alanı olan Lara falezleri üzerindeki Baba Burnu Deniz Feneri’nde restoran inşaatına başlandı.

Birinci derece sit alanı olan Lara’daki falezlerin üzerindeki Baba Burnu Deniz Feneri’nin hikâyesi 1940’lara dayanıyor. O yıllarda fenerin bekçisi için yapılan lojman, fenerle birlikte 2009’da Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından, Muratpaşa Belediyesi’nden gerekli imar planı geçirilmeden kiraya verildi. Aynı yılın Eylül ayında alanın kiralanması konusu Muratpaşa Belediye Meclisi’nde gündeme geldi. Meclis, bölgeyi ilgilendiren 1/1000’lik plana ‘not’ düşerek plan değişikliğini yaptı ve alan ticari alana dönüşmüş oldu.

İNŞAAT ASLINA UYGUN DEĞİL
Bölgeyi kiralayan firma, bu kez de imar altyapısındaki eksiklik nedeniyle restoran inşaatına başlayamadı. Firma, lojman ve alanın aslına uygun şekilde kullanılmasına yönelik bürokratik işlemleri aşmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Yedi yıl süren bürokratik işlemlerin ardından eski yapı yıkılarak yerine restoran amaçlı kullanılacak tek katlı inşaat yükselmeye başladı.120 metre kareye yapılan restoran için alanda ağaç kıyımı yapıldığı, ayrıca restoranın aslına uygun olarak inşa edilmediği, dolayısıyla alanın kent kültürünü korumaktan çıkıp, ranta açıldığı iddia edildi.

YEDİ YILINDA SONUNDA HUKUKSUZCA RANTA AÇILDI
Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 1944 yılında yapılan tarihi Baba Burnu Deniz Feneri’ni kiraya vermek için 2007 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden ‘olur’ aldı. 2009 yılında ise alt kurum olan Muratpaşa Belediyesi’nden 1/1000’lik plan geçirilmeden fener kiraya verildi. Yasalara aykırı kiralanan Fener alanıyla ilgili imar plan değişikliği 2009 Eylül ayında Muratpaşa Belediye Meclisi’nde görüşüldü. İmar plan değişikliğinde, Deniz Feneri’nin kullanımı ve yapısının korunarak sadece Fener müştemilatının cafe-restoran olarak kullanılması plan notuna ekledi. Böylece binlik plandan önce kiraya verilen alan, resmen kurum alanından ticari alana dönüşmüş oldu. Binlik planın geçmesi ve alanın ticari alana dönüşmesi ile restoran inşaatına başlamayı hedefleyen firma bu kez de lojmanın restorana çevrilemeyeceği maddesiyle karşılaştı. Firma bu işlemleri 7 yılda hallederek restoran inşaatına başladı.

Kaynak:Engin KorkmazAntalya Körfez Gazetesi

Benzer Yazılar