KENT KÜLTÜR-SANAT SOKAK

Tarihi hamamın 14 metre yanına inşaat

Antalya – Konyaaltı’nda Roma dönemine ait hamamın yanı başında çay bahçesi inşaatı yükseliyor. Tarihi ama 14 metre uzaklıktaki inşaatın ve mülkün sahibi Tunç Uluç ise, endişelerin yersiz olduğunu söyleyerek tarihi hamama zarar vermeyeceklerini iddia etti.

Konyaaltı ilçesi Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Milat’tan sonra 3. Yüzyıl’a ait olduğu tahmin edilen tarihi Roma hamamının hemen önünde bir inşaat yükseliyor. Hamama 14 metre mesafede bin 770 metre kare alanda devam eden inşaatın sahibi Tunç Uluç, bölgeye çay bahçesi yapacaklarını söyledi. İnşaat alanı mülkiyetinin de kendisine ait olduğunu belirten Uluç Gayrimenkul’un sahibi Uluç, endişelerin yersiz olduğunu belirterek hamama zarar vermeyeceklerini iddia etti.

İNSAAT TARİHİ HAMAM 14 METRE MESAFEDE
İnşaatla ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirdiklerini belirten Tunç Uluç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Konyaaltı Belediyesi’nden gerekli izinleri aldıklarını ifade etti. “İnşaatımızda gayri resmi bir işlem yapılmıyor. SİT Alanı’nda yer alan tarihi hamama zarar verecek bir çalışma söz konusu değil. Ben tarihe duyarlı biriyim.” diyen inşaat sahibi Uluç, “6 bin 407 ada ve 1 parselde yer alan çay bahçesi inşaatının tarihi hamama 14 metre mesafede yer alıyor. İnşaat ile hamam arasında 6 metre koruma alanı var.” dedi.

ROMA HAMAMI HAKKINDA
Hamam milattan sonar 3. Yüzyılın sonralarında yapılmış olup, 6. Yüzyıl’da geçirdiği bir yangından sonra 14. Yüzyıla kadar yapısal ve işlevsel olarak büyük değişikliklere uğramıştır. Yapının moloz taşlarla örülmüş ve önemli bir bölümü hala ayakta olan duvarları mermer plakalarla, tonozların iç kısımları beyaz sıvayla kaplıdır. Tüm yapının kiremitle örtülmüş olduğu tahmin edilmektedir. Roma mimarisine uygun olarak her birinin farklı işlevi olan tonozlu odalardan oluşmuştur. Avlunun güney kısmında yarım daire şeklinde soğuk su havuzu vardır. Bunun hemen yanındaki yan yana iki tonozlu bölümden biri soyunma yeri (Apodyterium 1 ) diğeri çeşmedir. Bu bölümler, dikdörtgen biçimindeki tonozlu bir alana (Frigidarium) açılır. Dikdörtgen ve yuvarlak tuğlalarla örülmüş ayaklar üzerinde yükseltilmiş taban şimdilerde tamamen yıkılmıştır. Duvardaki sıcak hava dolaşımı sistemi, duvar çivilerine oturtulmuş kaplama plakalarıyla oluşturulan menfezlerle sağlanmıştır.

Kaynak: Müzeyyen Yüce (Körfez Gazetesi)

Benzer Yazılar