KENT SOKAK

Antalya Kart sistemi zamla geliyor

Antalya – Antalya’da 2016 yılı başından minibüs, midibüs ve otobüslerin yer aldığı lastikli araçlardan oluşan toplu ulaşım sektörü biniş ücretleriyle ticari taksi ücretlerine zam yapıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi UKOME Genel Kurulu’nda 30 Kasım 2015 Pazartesi günü alınan karar ile kentteki, toplu ulaşım araçlarının biniş ücretleriyle ticari taksilerde açılış ve kilometre ücretlerine zam yapıldı. Antalya’da taksi açılış ücreti 2 lira 30 kuruştan 3 liraya, kilometre başı ücret 2 buçuk liradan 10 kuruş zamla 2 lira 60 kuruşa çıkarıldı. Mehmet Ali Alkan başkanlığındaki Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası’na bağlı kent merkezindeki 3 bin 750 taksici bu karara sevindi. Zam kararı 2016 yılı başından itibaren uygulanmaya başlandı. Taksicilerin taksimetrelerini uyumlu hale getirmek için odaya başvurması gerekiyor. Zam sonrası Antalya, diğer büyük şehirlere göre en ucuz ikinci taksi ücreti olan il oldu. İzmir’de açılış 3, kilometre ücreti 2.70 lira; Ankara’da açılış 3.10, kilometre ücreti 2.70 lira; Kayseri’de açılış 3, kilometre ücreti 3 lira; İstanbul’da açılış 3.20, kilometre 2 lirayken Antalya açılış 3, kilometre ücreti 2.60 lirayla taksi ücreti en düşük ikinci kent oldu.

TOPLU TAŞIMAYA DA ZAM
Öte yandan toplu taşıma esnafını içinde barındıran Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Ali Tüzün’ün tam ücreti 1.80 lira olan ulaşıma istediği 70 kuruşluk zam kabul görmedi ama Antalya Kart sisteminin aktif olacağı 15 Ocak 2016’dan itibaren uygulanmak üzere tam ücret 1.80’den 2.10 liraya, öğrenci 1.10’dan 1.35 liraya, emekli 1.20’den 1.50 liraya ve kartsız binişler 2 liradan 2.50 liraya çıkarıldı. Böylece Antalya toplu ulaşım sektöründe kartlı biniş ücretlerine 25 ile 30 kuruş zam yapılırken kartsız binişlerde 50 kuruşluk zam yapılmış oldu. Bu zam kararının onaylandığı ancak henüz ilgili meslek odalarına ve esnafa tebliğ edilmediği öğrenildi. Uzun zamandır zam almadıklarını söyleyen esnaf bu karara sevindiklerini belirterek “Aldığımız zam gerçi enflasyon ve tekerlek, mazot gibi ürünler karşısında erise de yaramıza merhem olacak niteliktedir” dedi. Antalya toplu ulaşımında 40 adet siyah plakalı belediye kırmızı otobüsü, Pamfilya şirketine ait 71 kadar AN plakalı kırmızı otobüs, Halk Otobüsçüleri Kooperatifi’ne ait 170 kadar özel halk otobüsü, 455 kadar AB plakalı midibüs, 10 adet terminal otobüsü ve Döşemealtı ilçesinden sisteme katılanlarla beraber 65 kadar M plakalı minibüs olmak üzere toplam 810 bulunuyor.

RAYLI SİSTEME ZAM YOK
Antalya’da nostaljik tramvay ve hafif raylı sistem Antray’da 1.25 ve 1.60 liralık biniş ücretleri ise değişmedi. Bu tramvaylardan lastikli araçlara veya lastikli toplu taşıma araçlarından bu tramvaylara bir saat içerisinde aktarma yapılabiliyor ve böylece vatandaş tek ücret ile bir yerden bir yere iki araç değiştirerek gidebiliyordu.

Kaynak: Antalya Manşet (Şükrü Ağırman)

Benzer Yazılar