BİLİM TEKNİK DOĞA SOKAK

Astronomlardan imza kampanyası: “Mermer ocakları kapatılsın”

Antalya- Bakırlıtepe’de açılan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, çevresindeki dört mermer ocağının neden olduğu toz ve ışık kirliliğinin teleskoplara zarar vermesi nedeniyle, astronomlar bölgenin koruma altına alınması için kampanya başlattı.
TUG’un en büyük teleskopu 1.5 metre çaplı RTT150’de yapılan analiz sonuçlarında, teleskop kubbesindeki tozların yüzde 99’unun, mermer ocaklarından kaynaklandığı belirlendi. TUG’un etrafındaki mermer ocaklarından yayılan tozların hassas teleskop aynasına zarar vermesi ve net görmeyi engellemesi üzerine Türk Astronom Derneği tarafından imza kampanyası başlatılarak bölgenin koruma altına alınması istendi.

‘TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi çevresinde yeni mermer ocakları açılmasın’ başlıklı kampanyada, Türk Astronom Derneği’nce hazırlanan dilekçede, Antalya Saklıkent bölgesindeki TUG’un, etrafındaki mermer ocakları nedeniyle ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çekildi. Mermer ocaklarında geceleri kullanılan spot ışıklarının ışık kirliliğine neden olup astronomik gözlemlerin bilimsel kalitesini olumsuz yönde etkilediği belirtilen dilekçede, mermerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan tozun, teleskoplara ve bunlara bağlı çalışan hassas alıcılara zarar verdiği açıklandı.

EN İYİ GÖZLEM KOŞULLARINA SAHİP
TUG’un, uzun çabalar sonunda ülkemizin en iyi gözlem koşullarına sahip yerlerinden Bakırlıtepe’de 1997 yılında açıldığı hatırlatılan dilekçede, “TUG, hem astronomi ve uzay bilimleri öğrencileri, hem de araştırmacılar için ülkemiz çapında önemli fırsatlar sunan bir araştırma merkezi oldu. TUG’un gözlem imkanlarıyla yapılan çalışmalara katılan pek çok öğrencimiz, kendilerini ülkemizin gelişmede öncelikli alanlarından biri olan uzay bilimi konusunda geliştirme fırsatı buldu. Araştırmacılarımız şimdiye kadar toplamda 200’ün üzerinde uluslararası yayına imza attı ve uluslararası işbirliklerinin kurulmasında etkin rol oynadı” ifadelerine yer verildi.

KÖRLEŞMESİNE SESSİZ KALMAYIN

Astoromlar aynı zamanda mermer ocakları için çağrıda bulunarak, “”Konum olarak dünyanın sayılı gözlemevlerinden biri olan TUG’a şimdiye dek yapılan yatırımların boşa gitmemesi için yeni mermer ocaklarının açılmaması ve kuş uçuşu 10 km yarıçaplı bir bölgenin koruma altına alınması gerekiyor. Lütfen ülkemizin uzaya açılan en büyük gözünün mermer tozu ile körleşmesine sessiz kalmayın” dedi.

Başlatılan imza kampanyası için

Benzer Yazılar