EMEK SOKAK YAŞAM

Rant için geri dönüşüm işçisinin ekmeğine göz diktiler

Antalya – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzenlemesiyle kağıt toplayıcılardan mal alanlara para cezası uygulanması, geri dönüşümcülerin tepkisine neden oldu. Bakanlık girişimiyle getirilen yeni uygulamanın kendilerini mağdur ettiğinin belirten Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Kemal Şentürk, “Yönetmelik diyor ki, vatandaşların attığı çöp, bölgede lisansını almış şirketlere aittir. Bu görevli bizi hırsız yaptı. Ağır bir söz bu” dedi.

Antalya Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Kemal Şentürk, kağıt toplayıcılarının geri dönüşümün en önemli basamağı olduğunu belirterek, “Biz hırsız değiliz. Çöplerden para kazanıp çocuklarını okutan, sigortasını yatıran insanlar var. Belediyeler bizi bünyesine alıp çalıştırsa hem ülke ekonomisine katkı sağlar, hem de aileler yok olmaz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzenlemesiyle kağıt toplayıcılardan mal alanlara para cezası uygulanması, geri dönüşümcülerin tepkisine neden oldu.

Antalya’da henüz cezai yaptırım uygulanmadığını belirten Antalya Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Kemal Şentürk, Türkiye’de 1.5 milyon, Antalya’da ise yaklaşık 20 bin kişinin sokak toplayıcılığından geçimini sağladığını söyledi. 20 yıl önce geldiği kentte çöp toplayarak çocuklarını büyüttüğünü belirten Şentürk, çaresizlik içinde hırsızlık yaparak ya da suç işlemek yerine çöp toplayıp şerefiyle para kazanmayı tercih ettiğini anlattı. Birkaç ay önce katıldığı bir toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir görevlinin kendilerine ‘Bunlar lisanslı firmaların çöplerini çalıyor’ diyerek hırsız yerine konulduklarını dile getiren Şentürk, “Yönetmelik diyor ki, vatandaşların attığı çöp, bölgede lisansını almış şirketlere aittir. Bu görevli bizi hırsız yaptı. Ağır bir söz bu. Vatandaşlar bunu atıyor ben neyi çalıyorum? Kaldı ki bu toplanan atıklar önce ara depolara, ardından söz konusu lisanslı firmalara gidiyor” diye konuştu.

“FİRMALAR BİZİM SIRTIMIZDAN PARA KAZANIYOR”
Çocuklarını okutup, dışarıdan sigorta yatırarak emekli olanların varlığını hatırlatan Şentürk, toplayıcılara sokakta iğrenç gözle bakılmasının insanlık adına utanç verici olduğunu söyledi. Bir sokak toplayıcısının günde 20- 22 kilometre yürüyerek ortalama 70 lira kazandığını belirten Kemal Şentürk, “Çöpleri kağıt, pet ve plastik olarak ayrıştırılmış halde verdiğimiz onlarca ara depo var. Bu firmalar da lisanslı şirketlere satıp, bizim sırtımızdan para kazanıyor” dedi.

“BİZE VERİLEN CEZALAR HIRSIZA BİLE VERİLMİYOR”
5 yıl önce kurdukları dernekteki 2 bini aşkın üyenin sabıka kayıtlarının yüzde 5’i bulmadığını aktaran Şentürk, şöyle devam etti: “Ben bir sokak toplayıcısıyım, onların içinden geldiğim için bir şeyler yapmak istedim. Çünkü çoğu aşağılar onları. Çöpün içini açıp tek tek kağıt toplamanın adı hırsızlıksa ben hırsızım. Sokak toplayıcılarına bir düzen kurmadan 19- 20 bin lira ceza yazmak hangi insafa sığar? Çıkar çıkmaz iptal oldu cezalar. Hırsıza bile bu kadar ceza verilmiyor çünkü. Bunlar günlük geçinebilen insanlar. Bir gün çalışmasalar ceplerinde para olmaz. Sadece pazar günleri sorunlarını dinleyip yardımcı olmaya çalışıyoruz.

ÇÖZÜM BULMAK MÜMKÜN
Kazançlarının gün geçtikçe düştüğünü belirten Kemal Şentürk, “Toplanmayan çöpler belediye çöplüğüne dökülüp üstü kapatılıyor. Orada ayrıştırma yapmak isteseniz bile hepsi birbirine girdiği için verim alamazsınız. Ama sokak toplayıcısı daha çöpler karışmadan ayrıştırıyor. Belediye sadece düzeni kursun. Çalışanlar belediyelerde kayıt altına alınıp, bölgelere göre giriş saatleri belirlenebilir. Araç gereçleri, yani imajları düzeltilebilir. Atık yağları, eski eşyaları bile toplatırsın. Geri dönüşümde on binleri sigorta ettirecek para var. Eğitim verdikten sonra belediye çalışanı gibi emniyet çalışanı gibi kullanırsın. Sokaklardaki tüm olumsuzlukları bildirirler. Hem ülke ekonomisine katkı sağlar, hem de aileler yok olmaz. Ama bu insanları engellersen, hem emniyete iş düşürürsün, hem aile yapılarını yıkarsın, hem de meyve veren ağacı kesersin” diye konuştu.

Benzer Yazılar