GENÇLİK KADIN KÜLTÜR-SANAT MANŞET ÜNİVERSİTE

8 Mart öncesi yaratıcı drama atölyesi

Antalya – 8 Mart öncesinde kadına şiddeti odakta tutarak sorunları saptamak, görünür kılmak, çözüm yolları aramak ve tartışmak amacıyla bir araya gelen üniversiteliler iki saatlik bir atölye çalışmasıyla bir araya geldi. Atölye yürütücülüğünü Güneş Aykaç’ın yaptığı etkinlik, Olbia çimleri arkasında ısınma çalışmalarıyla başladı. Kurt- kuzu, katil kim, çığlık oyunu gibi oyunlar oynayan üniversiteliler sonrasında Olbia taş amfiye geçerek birbirlerine hafif dozda psikolojik ve fiziksel şiddet uygulayarak empati yapmaya çalıştı. Oynanan oyunlarda güven, güvensizlik, empati, odaklanma, dikkat, dayanışma gibi durumlara dikkat çekildi. Neler hissettikleri üniversitelilere her çalışma sonrasında ara değerlendirmeler yapılarak  farkındalık yaratılmaya çalışıldı.

Daha sonra ikili gruplara ayrılınarak verilen hikaye doğrultusunda canlandırma yapmaları istendi. Bireysel ilişkilerden doğan çeşitli şiddet şekillerinin işlenmesi beklendi. Hikayeye göre aşk evliliği ile başlayan bir ilişkinin seneler içerisinde yıpranışı, kavgaların artmasıyla birlikte şiddete evrilen iletişimleri ve kadının bir gece eve geç gelmesiyle kesilen olaylar silsilesi vardı. Ve hikayenin katılımcılar tarafından ikili doğaçlamalarla tamamlanması istendi.

Bu canlandırmada üniversiteliler toplumda genel olarak oluşan ön yargıları, gazete haberlerini, kadına biçilen rolleri işleyerek canlandırmalarında fiziksel ve psikolojik şiddeti kullandılar. Daha sonra kadına şiddet konusunda neler hissettiklerini, hangi duyguları yaşadıklarını söyleyen üniversiteliler değerlendirme kısmında kadına şiddete karşı daha fazla duyarlılık kazandıklarını belirterek 8 Mart’ta tüm kadınları sokağa çağırdılar.

Kaynak: Üniversiteli Portalı

Benzer Yazılar