MANŞET SOKAK

ÇYDD haksız tahliye davasını kazandı

Büyükşehir Belediyesi’nin, park düzenlemesi çerçevesinde Yavuz Özcan Parkı içinden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) lokalinin tahliye edilmesine karşı dernek yönetiminin açtığı davada, mahkemesi, ÇYDD’nin Büyükşehir’in kiracısı olduğuna karar verdi. ÇYDD Antalya Şube Başkanı Hatice Karateke, “Haksız tahliye nedeniyle oluşan zararımızı belediyeden talep edeceğiz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin, kent merkezinde eski İl Özel İdare alanı, Kadın Yarı ve Yavuz Özcan Parkı’nın içine alan yeni park düzenlemesi çerçevesinde Yavuz Özcan Parkı içinden ÇYDD lokalinin tahliye edilmesine karşı dernek yönetiminin açtığı davada karar çıktı. Antalya 2’nci Sulh Hukuk Mahkemesi, ÇYDD’nin Büyükşehir Belediyesi’nin kiracısı konumunda olduğuna karar verdi.

ÇYDD Antalya Şube Başkanı Karateke, derneklerinin 2001 yılında Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokole bağlı olarak ‘kiracı’ sıfatıyla park içinde bir lokali kullandıklarını söyledi. Protokolün son olarak 6 Mart 2014 tarihinde 10 yıllık süre kaydıyla yenilendiğini aktaran Karateke, şunları söyledi:

“Ancak Büyükşehir Belediyesi yönetimi 24 Kasım 2014 tarihinde derneğimizin kullandığı alanla ilgili yeni bir planı gerekçe gösterip bir ay içinde boşaltmasını talep etmişti. Bunun üzerine Antalya 4’üncü Sulh Hukuk Mahkemesi’nde kiracılığın tespiti davası açmış ve halen alanda kiracı olduğumuzun tespitini istemiştik. Dava sürerken Büyükşehir Belediyesi, tek taraflı olarak sözleşmenin feshedildiğini yeni bir yazıyla tarafımıza bildirdi. Bu fesih yazısı üzerine Antalya 2’nci Sulh hukuk mahkemesine yeni bir tespit davası açmıştık.”

Dava süreçleri devam ederken Büyükşehir Belediyesi’nin Muratpaşa Kaymakamlığı’na başvurarak yerin tahliye edilmesini talep ettiğini aktaran Karateke, Kaymakamlığın da kolluk kuvvetleri aracılığı ile derneği tahliye ettiğini hatırlattı. Tahliyeye karşı Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi’nde açılan davada ise açtığımız davada ise geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verildiğini arkasından bu kararın kaldırılarak ÇYDD’nin tahliyesinin önünün açıldığını hatırlattı.

Ancak şu anda hem 4’üncü hem de 2’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nde süren kiracılığın tespiti davalarının kazanıldığını belirten Karateke, karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Büyükşehir Belediyesi’nin tek taraflı işlemle feshettiği alanda kiracı olduğumuz saptanmış bulunmaktadır. Mahkeme kararlarına dayanak olan bilirkişi raporları, yapılan sözleşmenin süresi dolmadan Belediye’nin böyle bir fesih hakkına sahip olmadığını belirtmektedir. Baştan beri savunduğumuz durum, mahkeme kararlarıyla tescil edilmiş, ideolojik bir tutumla derneğimiz yerinden atılmıştır. Kamu görevi yapan belediye başkanının tek taraflı bir bakışla önce ANSAN’ı sonra ÇYDD’yi yerinden tahliye etmesinin nedenlerini ve bu durumun değerlendirilmesini kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Derneğimiz amaçları doğrultusunda çalışmaya devam etmektedir. Gereken hukuki süreçler de takip edilmeye devam edilecek, haksız tahliye nedeniyle oluşan zararımızı da Belediyeden talep edeceğimizi Antalya halkına saygıyla duyururuz.”

Kaynak: DHA

Benzer Yazılar