DOĞA MANŞET SOKAK

Alakır Vadisi’ni kurutacak HES’lerin önü açıldı

Halihazırda üzerinde beş adet HES bulunan Alakır Nehri’ne yapılacak iki yeni HES için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptal kararı mahkeme tarafından bozuldu.

Antalya – Antalya Alakır’a yapılmak istenen HES’ler hakkında “çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini” gerekçe göstererek esastan verilen “ÇED gerekli değildir” kararı iptalini mahkeme “usül” yönünden bozdu.

Alakır 1 ve Alakır 2 HES’leleri için verilen bu kararla, hali hazırda üzerinde bulunan beş adet HES ile yarısından fazlası kurutulmuş olan vadinin kaynaklarının olduğu bölge de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

2010 yılında açılan davalarda mahkeme bilirkişi raporlarını esas alarak ADO şirketine verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmiş, 2014’te de Danıştay kararı onamıştı. ADO şirketi ve Antalya Valiliği’nin “karar düzeltme” başvurusunu değerlendiren Danıştay 2015’te dosyayı tekrar mahkemeye göndermişti. Dosyayı tekrar ele alan mahkeme; dava açanlardan Karacaören Derneği ve Tuğba Günal dışındakilere “bölgede yaşamadıkları” için ehliyetsizlik, Karacaören Derneği ve Tuğba Günal içinde “süre aşımına” hükmederek daha önce verdiği iptal kararını bozduğunu 4 Nisan 2016’da platformun avukatlarına iletti.

Gerekçede yer alan ve proje ilanının yapıldığı iddia edilen Büyükalan Köyü Karacaören Köyü’ne 40, yaşam alanının dibine HES santrali binası yapılmak istenilen Tuğba Günal’ın yaşadığı Kuzca Köyü’ne de 10 km mesafede.

Alakır Vadisi’nin korunmasına yönelik danıştayın onadığı SİT kararı bakanlık tarafından tescillensin imza kampanyası için: http://bit.ly/alakirsit

Kaynak: Sendika.org

Benzer Yazılar