KENT MANŞET SOKAK

Köylü kadınlardan en doğal proje

EXPO 2016’nın doğayla uyumlu tek bahçesi Lisinia, kadınlar tarafından kuruldu.

Antalya-Türkiye’de ilk kez Antalya’da ev sahipliği yapacağı EXPO 2016’nın doğaya en uyumlu bahçesi Lisinia, köylü kadınlar tarafından kuruldu.

EXPO, 22 Nisan’da ‘Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya’ sloganıyla ‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla Antalya’da açılacak. Burdur Valiliği’nce, bir çok gönüllünün katıldığı Lisinia Doğa Yaşam Alanı, 1400 metrekare alanda uygulandı. Lisinia Doğa Yaşam Alanı çoğunluğu Lavanta Deresi gibi projelerde de görev alan köylü kadınlardan oluşan ekip tarafından iki haftada Lisinia’yı Expo 2016 Antalya alanında kurdu.

DOĞA ÖN PLANDA
EXPO alanındaki Lisinia projesi tamamlandıktan sonra Burdur Valisi Hasan Kürklü, Vali Yardımcısı Bülent Uygur ve eşleri alanda incelemelerde bulundu. ‘Çiçek ve Çocuk’ temalı EXPO 2016’da doğanın ön planda olduğunu belirten Burdur Valisi Kürklü, “Burdur’da Lisinia hakikaten bu anlamda hikayesi olan tek proje, doğallık bakımından ilk üçe girebilecek en doğal proje diyebiliriz” dedi.

expo kadın1

“SULAK ALANLARIN KORUNMASI ÖNEMLİ”
Lisinia’nın, EXPO’nun temasına çok uygun olduğunu belirten Öztürk Sarıca, Lisinia kapsamındaki antikanser tarımsal üretim, Burdur ve Salda göllerinin korunması için çok az su ihtiyacı olan lavanta, adaçayı, kekik gibi aromatik bitki üretimi, yaban hayatı rehabilitasyonu ve korunması, doğa okulu, gönüllülerin doğa eğitimi gibi tüm projelerin burada da yer aldığını dile getirdi. Burdur Gölü’nün korunması projesinin önemine değinen Sarıca, “İnsanların yaşamları için su olmazsa olmazı. Burdur Gölü için yürüttüğümüz sulak alanların korunması projesi kapsamında aromatik bitki projemizi de buraya taşıdık” dedi.

LAVANTALARLA GÖRSEL ŞÖLEN
Projedeki yapıların tamamıyla geri dönüşüm ve doğal ürünlerden oluştuğunu anlatan Sarıca, göller yöresindeki birçok gölün minyatürünün yapıldığını söyledi.
Alanda lavanta deresini andıran şekilde 500 öbek lavanta dikimi yapıldığını da söyleyen Sarıca, alanda çiçeklerden oluşan mor bir görsel şölen olacağını dile getirdi. Sarıca, “Burada, Lisinia ve lavanta deresinin kurulumunda çalışan köylü kadınlarımız çalışıyor. Çoğunluğu köylü kadınlarımızdan oluşan yaklaşık 200 kişi 2 haftada bu alanı tamamladık” dedi.

expo kadın2

AĞAÇ HEYKELLER SERGİSİ
Lisinia’nın EXPO projesinde, dünyaca ünlü Burdurlu sanatçı Durul Bakan’ın atık ardıç ağaçlarından yaban hayatını temsilen bir kartal heykeli yaptığını belirten Sarıca, “Ardıç projemizin devamı keçi projesidir. Dağların, gerçek sahipleri keçilere açılması taraftarıyız” dedi.

Sarıca,doğanın dili olan iki insan heykeli olduğunu ifade ederek, “Artık son noktayı gösteriyor, insanların sona geldiğinde, susuz kaldığında ya da zararlı kimyasallarla doğayı tükettiğinde geldiği son nokta iki insanla anlatıldı” diye konuştu.
Kaynak: DHA

Benzer Yazılar