EKONOMİ MANŞET POLİTİKA

Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı: Buğday veriminde yüzde on’luk düşüş beklentisi var

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar, Türkiye’nin yüzde 40-45’inde kuraklık sıkıntısı bulunduğunu, bunun da buğdayda verim kaybı ve fiyatta artışa neden olabileceğini bildirdi.

Antalya – Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından düzenlenen Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı, ATB merkezinde yapıldı.ATB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya, ATB Meclis Başkanı  Hüseyin Cahit Kayan ve ATB meclis üyelerinin yanı sıra  Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Batı  Akdeniz Biçer Döverciler Kooperatifi Başkanı Kadir Sarıcalar, ziraat odaları, tarım il ve ilçe müdürlükleri ve un fabrikalarından temsilciler katıldı.Toplantıya katılan buğday üreticileri, kuraklığın bu yıl üretimi çok ciddi etkilediğini, ülke genelinde yaşanan sıkıntının  Antalya bölgesinde özellikle yayla kesimini etkilediğine dikkati çekti. Üreticiler, yaylalarda buğday üretiminde yüzde 70’e varan verim kaybı yaşandığını bildirdi.Buğdayın biçilmesinde yaşanan sıkıntıya değinen un fabrikası temsilcileri de bölgede ikinci ürün kaygısı nedeniyle buğdayın erken hasat edildiğini kaydetti. Un fabrikası temsilcileri protein oranı yüzde 11,5 seviyesinde olan buğdayın tercih edildiğini, çiftçinin verimli ve kaliteli buğday üretimi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini de vurguladılar.Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de çiftçi ve muhtarlara ot kuruduktan sonra buğday hasadı yapılması ve rutubet oranı yüzde 13’ün üzerinde olan buğdayda hasat yapılmaması yönünde üreticiler kısa mesaj çekeceklerini ifade etti.

“BUĞDAY VERİMİNDE YÜZDE 10’LUK DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ VAR”
Toplantıda konuşan  Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar ise buğdayın dünyayı besleyen stratejik bir ürün olduğunu kaydetti.Bu yıl yaşanan kuraklığın buğday üretimi çok olumsuz etkilediğini belirten Akar, özellikle  Akdeniz,  Trakya, İç Anadolu ve  Gaziantep’in çok ciddi etkilendiğini bildirdi. Akar, “Türkiye’nin yüzde 40-45’inde kuraklık sıkıntısı var.  Akdeniz’de buğday veriminde en az yüzde 10’luk düşüş beklentisi var. Kuraklık, fiyatları yukarı çekecek düzeyde.” açıklamasında bulundu.Buğday üretiminde  Türkiye ve  Fransa’yı karşılaştıran Akar,  Türkiye’de 2015 yılında buğday üretiminin 22-23 milyon ton,  Fransa’da ise 42 milyon tonun üzerinde olduğunu bildirdi. Akar, “Geçen yıl bizde dekar başı 280 kilogram buğday alınırken,  Fransa’da bu rakam 740 kilogramdı.  Türkiye’de 7,8 milyon hektar alan ekilirken,  Fransa’da 5,2 milyon hektar alan ekiliyor. Fiyata baktığımızda  Türkiye’de buğdayın tonu ortalama 330 lira iken  Fransa’da 185 dolar. Bir maliyet ayağı, bir de kalite ayağı var.  Fransa bu işi profesyonel yapıyor, bizim de böyle yapmamız lazım.” dedi

Benzer Yazılar