DOĞA MANŞET SOKAK

Obruktan bir kamyon dolusu çöp temizlendi, daha kamyonlarca çöp var

Doç. Dr.  Mehmet Gökoğlu ve üniversitenin Sualtı Topluğu öğrencileri, Konyaaltı ilçesinde denize bir kilometre uzaklıkta olan ve evlerin arasında kalan obruktaki çöpleri temizlemek için çalışma başlattı.

Antalya –  Antalya’da evlerin arasında kalan ve doğal güzelliği ile dikkati çeken obruktan öğrencileriyle bir kamyon çöp toplayan  Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr.  Mehmet Gökoğlu, gizli bir cennet olan obruğun korunması gerektiğini söyledi.

Obruğa yanlarında getirdikleri merdiven ve iplerle inen Gökoğlu ve öğrencileri, önce çevrede temizlik yaptı. Adeta çöplüğe dönüşen obruktan toplanan çöpler, çuvallara konulup öğrenciler tarafından iplere bağlanarak yukarı çekildi.

Doğal güzelliğiyle dikkati çeken obrukta öğrencilerle dalış yapan Gökoğlu, su içerisinden akü, otomobil lastiği, pet şişeler, plastik sandık gibi çöpleri çıkardı.

Gökoğlu, kireç taşlarının erimesiyle oluşan obruktan yaklaşık 2 saatlik çalışma ile bir kamyon dolusu çöp topladıklarını söyledi.

Obrukta daha kamyonlar dolusu çöp olduğunu belirten Gökoğlu, obruğun hafriyat ile doldurulmaya çalışıldığını tespit ettiklerini bildirdi.

Obruğun bir dönem Arapsuyu Mahallesi’nde yaşayan insanların su kaynağını oluşturduğunu, içme suyunun yanı sıra bölgedeki bahçelerin de obruktan sulandığını anlatan Gökoğlu, obruğun kentin büyümesiyle apartmanlar arasında kaldığını kaydetti.

“KENTİN ALTINDA KEŞFEDİLMEYEN GÜZELLİKLER VAR”
Obruğun  Antalya’nın keşfedilmeyen güzelliği olduğunu vurgulayan Gökoğlu, şöyle konuştu:
“30 metreye kadar dalış yaptık. 30 metre civarında müthiş bir su var. Su hem soğuk hem de çok berrak. Dalış için çok güzel bir su. Obruk daha da derin ama güvenlik tedbirlerimiz yeterli olmadığı için inemedik. Halatla bir daha dalış yapmayı planlıyoruz. Obrukta kuzey, batı ve doğuda olmak üzere üç galeri bulunuyor. Bu galerilere de dalış yapmak istiyoruz. Bu galeriler belki de başka galerilere açılacak.  Antalya’nın altının bu tür boşluklarla dolu olduğunu biliyoruz. Kentin altında keşfedilmeyen güzellikler bulunuyor. Buralarda farklı biyolojik çeşitliliklere rastlayabiliriz.”

“OBRUKTA ENDEMİK BALIK TÜRLERİ VAR”
Obrukta balık çeşitliliğinin olmasının kendilerini şaşırttığını dile getiren Gökoğlu, “Obrukta endemik balık türleri var. Dünyada sadece  Antalya’da bulunan ‘pseudophoxinus antalyae’ adı verilen ve halk arasında ‘çiçek balığı’ diye bilinen balık türüne rastladık. Ayrıca yılan balığı ve kurbağalar ile tatlı su karidesleri de obrukta bulunuyor. Özellikle yılan balığının obrukta bulunması, obruğun denizle bağlantısının olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Dünyada obruklara çok önem verildiğine dikkati çeken Gökoğlu, “Doğal güzelliklerimize, değerlerimize sahip çıkmalıyız. Şehrin içinde kalan bu gizli cennet turizme kazandırılabilir. Özellikle dünyada bu tarz dalış turizminin yapılacağı obruk sayısı az. Obruk ayrıca  Antalya’nın jeolojik yapısını gösteren en önemli örneklerden birisi, korunması gerekiyor.” dedi.

Kaynak: AA

Benzer Yazılar