EMEK MANŞET SOKAK

İnsan onurunu hiçe sayan emek sömürüsü: “Kiralık İşçi Büroları”

Özel İstihdam Büroları’na işçi kiralama yetkisinin verilmesinin kölelik sistemine geçiş olarak değerlendiren Avukat Mürsel Ünder, “İnsan onuruyla örtüşmeyecek onlarca uygulama da bizi bekliyor” dedi.

Antalya Sokakları- Özel İstihdam Büroları’na işçi kiralama yetkisinin verilmesine yönelik değişikliğe emek örgütlerinin tepkileri sürerken, avukatlar da bilgilendirme çalışmaları yapıyor. Antalya Çağdaş Hukukçular Derneği , “İş Hukuk Mevzuatında Güncel Değişiklikler” başlığıyla gerçekleştirdiği konferansta yeni düzenlemenin emek sömürüsüne yasal dayanak oluşturduğu ifade edilerek, Kiralık İşçi Büroları modern kölelik sistemi olarak nitelendirildi.

“SADECE SOKAKTAKİ TEMİZLİK İŞÇİLERİNE BULAŞMAYACAK”
Konferansta, Özel İstihdam veya Kiralık İşçi bürolarının her meslek grubu ilgilendirdiğine vurgu yapan Avukat Mürsel Ünder, “Bu meselenin sadece sokaktaki temizlik işçilerine bulaşacağını düşünmeyin, Özel İstihdam veya Kiralık İşçi bürolarında herkes olacak, avukatlar, profesörler, temizlik işçileri, herkes” dedi.

Akademisyenlerin de Özel İstihdam Büroları’na tabi tutulacağını belirten Ünder, İngiltere’de yaşanan bir örneği anlattı. “Bilinen bir Profesör kiralık işçi bürosuna yönlendirilmeyi kabul etmediği için tüm kariyerinden olacak hale geldi. Artık bizimle işiniz kalmadı, işçi bürosuyla anlaşın onun üzerinden iş ilişkisi kuralım diyor okullar. Yani akademisyenlerin kariyerleri de işçi bürolarının elinde olacak” dedi.

EMEKLİLİK VE KIDEM TAZMİNATI YOK
Fiilen çalışılan gün sayısının 120 günün altında olması halinde yeterli kriterleri sağlamazsa işçinin kendi sağlık sigortası primini de kendisi karşılamak zorunda kalacağını da ekledi. Ayrıca bu uygulamayla emeklilik, kıdem tazminatı gibi konularında artık ortadan kaldırdığına değinen Ünder, “Artık emeklilik yok. İşe yaramadığınız andan itibaren de haliniz varsa göreceksiniz” dedi.

İşveren ile işçi arasındaki ikili yapının değişerek İstihdam Bürolarıyla üçlü bir yapının oluşacağını ifade eden Ünder, bu durumun büyük sıkıntı yaratacağına işaret etti. Ünder, “Sorumluluk açısından işçi, işverene bağlı oluyor ama, ücret ödeme yükümlülüğü anlamında artık özel istihdam bürosu onunla muhatap olacak” dedi.

IMG_7635

KADROLU ÇALIŞAN YERİNE KİRALIK İŞÇİ
“Yılmaz Güney’in Umut filminde Almanya’ya gitmek için işçiler çalıştırılmadan önce üstleri soyuluyor, dişlerine bakılıyor o sahneyi hiç unutmuyorum. Bu filmdeki şey kanuna girmiş. İşçi beğenilmezse kiralandığı büroya geri gönderilir.  Niye beğenilmezse? tipini beğenmeyebilir mesela esmer olduğunuz için beğenmeyebilir, dişleriniz dökük olduğu için beğenmeyebilir, kısa boylu olduğunuz için beğenmeyebilir, Afyonlu olduğunuz için beğenmeyebilir, hiçbir gerekçesi yok yani. Beğenmezse geri gönderecek, yaptırımı var mı hiçbir yaptırımı yok. ‘Beğenmedim’ bu kadar. Yani iş verenin bu beyanıyla İstihdam Bürosuna geri yollanabilirsiniz” dedi.

Zamanla kadrolu çalışmanın tamamen ortadan kaldırılacağını belirten Ünder, firmaların çekirdek kadro oluşturup diğerlerini kiralık işçi olarak Özel İstihdam Büroları aracılığıyla yürütmek gibi bir yöntemleri olduğunun söyledi. Ünder, “Bu işveren açısından daha makul daha karlı görünüyor. Hepimizi mevsimlik tarım işçilerine döndürecek bir uygulama bizi bekliyor” dedi.

“İNSAN ONURUNU HİÇE SAYAN UYGULAMALAR BİZİ BEKLİYOR”
Yeni düzenlemelerle emeği hiçe sayan uygulamaların yaşanacağının altını çizen Ünver, Almanya’da: 7 saat boyunca çalışan bir işçinin, iki farklı istihdam bürosunda çalıştığını Alman yasalarına göre 3,5 saat çalışmada ara dinlenmeye hakkı olmadığını ve kesintisiz bir biçim 7 saat çalıştıklarını dile getirdi. Türkiye’deki yasanında aynı olduğunu ekleyen Ünder, Amerika’da tuvalet izni olamayan işçilerin altlarına bez bağladıklarını kaydetti.“ Yeni dünzenleme ile İnsan onuruyla örtüşmeyecek onlarca uygulama da bizi bekliyor” şeklinde konuştu.

Ünder son olarak, “Biz hukukçular olarak bir kalkan vazifesi görebiliriz fakat hayatın tamamını değiştirebilme gücü yok ancak bu mücadele sürecek. Biz burada teslim olacak değiliz” dedi.

da-pi

 

Benzer Yazılar