GENÇLİK MANŞET SOKAK ÜNİVERSİTE

Rektörlük etkinliklere katılmayan öğrencilere bile soruşturma açtı

Akdeniz Üniversitesi’nde Newroz ve Halepçe Katliamı anmasına katıldıkları için Valilik talimatı ile Rektörlük tarafından haklarında soruşturma açılan 38 öğrenciye 32 öğrenci daha eklendi. Soruşturmalar konusunda hızını alamayan Rektörlük bu etkinliklere katılmayan öğrencileri dahi soruşturmaya dahil etti.

Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan muhalif öğrencilerine dönük baskılara, Rektörlük, Valilik, Emniyet ve yargı eliyle her geçen gün yenileri eklenir durumda. Öğrencilere dönük baskı politikalarının yürütüldüğü üniversiteler arasında ilk 3’te gösterilen üniversitede daha önce Newroz ve Halepçe katliamı anmalarına katıldıkları için Valilik talimatı ile haklarında soruşturma açılan 38 öğrenciye, 32 öğrenci daha eklendi.

Bu öğrencilerle birlikte Mart ayından bu yana üniversitenin 70 öğrencisine soruşturma açılmış oldu. Öğrencilere dönük bu yönelimde dikkat çeken en önemli ayrıntı ise, soruşturma açılan bazı öğrencilerin o gün ya derste olması ya da hiç okula gitmemiş olması oldu.

22 ÖĞRENCİYE  132 YIL HAPİS İSTENİYOR

Yine üniversite kampüsünde yapılmak istenen Newroz kutlamasına polisin saldırması sonucu çıkan olaylarda gözaltına alınan 38 öğrenciden 22’si hakkında da Antalya Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında “Devlet Memuruna mukavemet etmek, 2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet etmek” suçlamaları ile dava açıldı.  22 öğrencinin her biri için 2 yıl ile 6’şar yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.

‘SORUŞTURMALAR CUMHURBAŞKANI’NIN , BAĞIMSIZ DEĞİL’

Hakkında soruşturma açılan öğrencilerden biri Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğrencisi Nurullah Kaya. Newroz günü okula girmek isterken yapılan kimlik kontrolünde özel güvenlik birimlerinin kimlik kütüğünün Mardin Kızıltepe ilçesi yazdığını gördüklerinde kendisine saldırdıklarını belirten Kaya, saldırıya maruz kalmasına rağmen hakkında soruşturma açıldığını ifade etti. Soruşturmalarla öğrencilerin baskı altına alınmaya çalışıldığını söyleyen Kaya, öğrencilerin anayasal haklarını kullanmalarının engellenmek istendiğini kaydetti. Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Bazı üniversiteler terör yuvasına dönmüş’ şeklindeki açıklamasını da hatırlatarak, öğrencilerin ve akademisyenlerin terörize edildiğini ifade etti. Kaya, baskı ve soruşturmalara uğrasalar da demokratik haklarını sonuna kadar kullanmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

KATILMADIĞI NEWROZ’DAN SORUŞTURMA AÇILDI 

Hakkında soruşturma açılan Felsefe Bölümü öğrencisi Fatma Aslan ise Newroz kutlamasına katılmamış olmasına rağmen, soruşturma geçiren öğrencilerden sadece biri. 17 Mart tarihinde kampus içinde Newroz etkinliğinin yapıldığı saatlerde derste olduğunu ve daha sonrasında da kaldığı yurda geçtiğini dile getiren Aslan, hakkında açılan soruşturmaya anlam veremediğini belirtti. Newroz’a katılmanın soruşturma gerekçesi yapılmasına tepki gösteren Aslan, itiraz edeceğini söylediği soruşturmanın tek gerekçesinin Kürt kimliğine sahip olması ve muhalif öğrenciler arasında yer alması olduğunu kaydetti.

Kaynak: DİHA

Benzer Yazılar