DOĞA MANŞET

Yaşamın celladı HES: “Köprüçay’da ölen insanlıktır”

Köprüçay’daki ani balık ölümleriyle ilgili A Platformu üyeler, balıkların ağzından mektup yazarak nehire bıraktı. Mektubu okuyan Hediye Gündüz” Ölen yalnızca balıklar değil, insanlıktır. HES’lerinizdir, yanlış projelerinizdir” dedi.

Antalya- Türkiye’nin en önemli rafting merkezi Köprüçay’da HES inşaatı yüzünden 4 Haziran’dan bu yana devam eden şüpheli balık ölümleriyle ilgili A Platformu üyeleri, balıklar adına mektup yazarak nehre bıraktı.

Antalya’nın Manavgat ve Serik ilçeleri sınırındaki Köprüçay’ın üzerine inşa edilen bir baraj ile inşası devam eden 3 HES projesine tepki amaçlı A Platformu üyeleri eylem yaptı. A platformu sözcüsü Hediye Gündüz, Köprülü Kanyonda ölen balıkların adına yazılan mektubu okudu.

Ölen balıklar bize mektup yazabilmiş olsaydı şöyle yazacaklardı diye mektubu okuyama başlayan Hediye Gündüz, Güzel insanlar, bugün cenazemize geldiniz. Siz geldiğinizde biz çoktan cennetin kapısından girmiştik. Cennet bize yabancı değil, biz zaten dünyanın cennetinde yaşıyorduk, burası da tıpkı Köprüçayı’mıza benziyor. Bizi dünyamızdan ayırdılar, lütfen son kalan bireylerimize sahip çıkın. Sizden başka güveneceğimiz kimsemiz yok'” dedi.

EROĞLUN’A, ” BİZİM DERELERİMİZDE SİZ YER YOK”
Aynı zamanda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da balıkların ağzından yazılan mektubu okuyan Hediye Gündüz, Dinamitlediniz sularımızı, sesler, gürültüler. İnsafsızlıktı yaşadığımız yıllardır. Ama şimdi bizi tamamen yok ettiniz. Çimentoyla zehirlediniz” ifadelerinde bulundu.

Ekolojinin hiçe sayıldığını ve yaşamın yok edildiğinin belirtildiği mektupta Hediye Gündüz, “Ne bizi korudunuz, ne bizi tanıyan köylüleri, ne de bakanı olduğunuz vatanı. Hiç sevmediniz bizi. Balıkmış, dereymiş, ağaçmış hiç aldırmadınız. Siz hep onay verdiğiniz HES’ler gibiydiniz, betonlar, taşlar, asfaltlar, tozlu yollar, dinamitlenmiş kayalar ve suların hapsedildiği borular gibiydiniz. Soğuk, bıkkın ve ufuksuz biriydiniz. Bir gün siz de bu taraflara gelirseniz hiç karşılaşmayacağımızdan emin olabilirsiniz. Çünkü bizim derelerimizde, bizim cennetimizde size yer yok” dedi. köprüçay

Nehre bırakılan mektubun ardından A Platformu üyeleri, HES inşaatının yapıldığı Değirmenözü Köyü’nde de inşaat alanında bir eylem daha gerçekleştirdi. 36.6 bin hektar alanda ve Türkiye’nin GEF 2 projesi kapsamında olduğu Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın insanlığın ortak mirası olduğunu belirtti.

“BALIKLAR FELÇ GEÇİRİYOR”
Baraj ve HES projelerinin her şeyiyle hukuksuz başladığını ve HES’in şimdi de cellada dönüştüğünü dile getiren Gündüz, HES’lerin her yönüyle doğanın katili olduğunu söyledi.

Hediye Gündüz konuşmasında yok edilenin sadece balıklar değil yaşam olduğunu dile getirerek, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu balık ölümlerinin, HES firmasının kullandığı çimentonun nehir suyunun PH değerini çok düşürmesi ve balıkların solungaç sistemlerini felç etmesinden kaynaklandığını açıklamıştır. Ölen yalnızca balıklar değil, insanlıktır. HES’lerinizdir, yanlış projelerinizdir. Türkiye’de özellikle Orman ve Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, başlarını kuma gömmüş deve kuşu görünümündedir” şeklinde konuştu.

DHA

 

 

 

 

Benzer Yazılar