DOĞA MANŞET SOKAK

Yaşam ve Dayanışma Yolcuları : Değirmenözü HES projesi ölüm saçıyor

9 Temmuz günü İstanbul’dan yola çıkan ve doğa talanı yapılan bölgeleri gezerek buralarda araştırmalar yapan ‘Yaşam ve Dayanışma Yolcuları’ Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köyündeki HES şantiyesiydi. Milyonlarca balığın öldüğü, tarlaların, çayların zehirlenmeye başladığı, dinamit yüzünden pek çok evin zarar gördüğü bölgede bir kez daha “HES öldürür” denildi.

Antalya Sokakları – Köprüçay’da milyonlarca balık ölümüne sebep olan HES projelerine karşı tepkiler devam ediyor. 9 Temmuz günü İstanbul’dan yola çıkan ve doğa talanı yapılan bölgeleri gezerek buralarda araştırmalar yapan ‘Yaşam ve Dayanışma Yolcuları’ Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köyündeki HES şantiyesine gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi (12 Temmuz) , proje çalışanları açıklamayı engellenmeye çalıştı. “HES Öldürür, HES’i Kapat Balığa Hayat” yazılı pankartla şantiye alanına gelen A Platformu üyeleri Köprüçay üzerindeki projelerin verdiği zararları bir kez daha dillendirdi; projenin iptalini istedi.

KÖRÜÇAY’DA NELER OLUYOR?
Doğduğu yerden denize döküldüğü yere kadar 173 kilometrelik alanda akan, Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın da içinden geçen Köprüçay, 3 HES projesi ve bir de baraj projesiyle tehlike altında. HES inşaatları sebebiyle Köprüçay’da milyonlarca sıraz balığı öldü. HES inşaatında kullanılan kimyasallı çimento balık ölümlerine sebep oldu. Proje tamamlanmadan ölüm saçmaya başladı. İnşaat, tarlaları, bahçelerin sulandığı çayları zehirlenme tehdidiyle karşı karşıya.

Pek çok hukuksuzlukla yapımı başlayan proje, Köprüçay Milli Parkı’nı çevreleyen alanda yapıldığı için Milli parkın ekolojik dengesini tahrip ediyor. Şimdiden yaşanan balık ölümleriyse bunun en büyük göstergesi. Yapılan açıklamalara göre imar planı onaylanmadan başlayan Değirmenözü HES projesi hem bölge halkına hem doğaya büyük zarar veriyor. Köyde kullanılan dinamitler bölge halkının evlerine zarar verirken, dere HES dolayısıyla daralmış durumda. Dere yatağına yığılan hafriyatlar su geçişine engel oluşturuyor. Köylülerin DSİ’ye yaptığı şikayetten ise herhangi bir sonuç çıkmış değil.

Endemik bitki türleri ve nesli tehlike altında olan pek çok kuşa ev sahipliği yapan Milli Park’a HES projesi sonrasında Köprüçay’dan su akışı sağlanamayacak, sular boruya hapsedilecek. Bölge halkı ve doğa aktivistleri ise her fırsatta bu projeleri istemediklerini çeşitli eylemler ile gösteriyorlar. Proje iptali için davalar açılıyor, pek çok şikayette bulunuluyor. Projeler doğa katliamına ve köylülerin tepkisine rağmen devam ediyor.

Benzer Yazılar