MANŞET SOKAK

Valiliğin yasakladığı 2 Temmuz anması, Attalos Meydanı’nda yapıldı

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Anma Etkinlikleri sırasında gerçekleşen Sivas Katliamı 23. yılında Antalya’da anıldı.

13565444_1017691381671484_1017534513_nAntalya Sokakları- Antalya’da 3 Temmuz tarihinde yapılması planlanan ve Valilik tarafından yasaklanan Sivas Katliamı anması bugün Attalos Meydanı’nda gerçekleşti. Sivas Katliamı anması için Attalos Meydanı’nda ve Cumhuriyet Meydanı’nda iki ayrı kitle toplandı. Attalos Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürümek isteyen kitle engellenince Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Halkevleri, Liseli Genç Umut ve Öğrenci Kolektifleri Attalos Meydanı’nda polis tarafından önü kesilen kitlenin yanına yürüdü.

IMG_2631Yürüyüşün ardından Attalos Meydanı’nda basın açıklamasını yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antalya Şubesi üyesi Ersin Elyakut geçen yıldan bu yana yaşanan insan hakları ihlallerinin, katliamların ve hukuksuzlukların altını çizerek “Yasama, yürütme, yargının tek bir adamda birleştiği ve o tek adamın da kendini koruyacak, muhalefetin soluğunu kesen, tekleştirilmiş, fiili bir sistem yaratma gayreti içinde ateş çemberine döndürülen bir ülke haline geldi” dedi.

“ALEVİSİZLEŞTİRME PROJESİNDEN BAŞKA BİR ANLAMI YOKTUR”
Alevilerin yaşadığı bölgelere kurulan mülteci kamplarına ve AFAD Kamplarında yaşananlara değinen Elyakut: “Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelere mülteci kampları kurulması, Alevi köylerinde kullanılmayan boş evlerin saptanarak ilgili mülki amirliğe bildirilmesi, Alevi bölgelerinin demografik yapısının değiştirilmesi, Alevi tehciri anlamını taşır. AFAD kamplarında meydana gelen cinsel saldırılar, insan ve organ kaçakçılığı, mülteci kamplarının cihatçılar tarafından karargah olarak kullanılması, Alevi yoğunluklu bölgelere kurulacak kampların amacı konusunda bizleri kuşkuya düşürmektedir. Uygulanan bu politikanın ülkenin bir bütün olarak Alevisizleştirilmesi projesinden başka bir anlamı yoktur” dedi.

“Birlikte yaşamanın teminatı olarak laiklik aşındığı oranda eğitim Ensar gibi gerici vakıflara peşkeş çekilmiştir” diyen Elyakut sözlerine şöyle devam etti: “Ayyuka çıkan çocukların istismarına dair tek kelimesini duymadığımız Diyanet’in birden fazla bakanlığa denk düşen bütçesi, aile imamlığı dahil hayatımızın her alanına müdahalesi her alanda ayrımcılığı arttırdığı gibi, çıkarılan fetvalar en üst perdeden ‘anne olmayan kadın yarım kadındır’ gibi söylemler, iktidarın kadın düşmanlığını da bir kez daha gözler önüne serdi. Kadın cinayetlerini besleyen ana damar tam da burasıdır.”

“SOKAKLAR KATLİAMCI ÇETELERİN DEĞİL, ONURLU YURTTAŞLARINDIR”
Elyakut “Bütün demokratik kurumları, yaşama hakkına saygı duyan, bütün katliamların hesabı sorulsun, hiçbir katliamın sorumlusu/sorumluları yargılanmadan bu defter kapanmasın diyen dostlarımız; sokaklar ve meydanlar katliamcı çetelerin değil, hak mücadelesi veren onurlu yurttaşlarındır” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

Basın açıklamasının HDP Eski Antalya Milletvekili Saruhan Oluç: “23 yıl önce öldürülmüş olan 35 canımızı unutmuyor, bu katliamın temizlenebilmesi için unutmayacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Onları her yıl, her an anacağız. Bugün IŞİD neyse o gün onları yakan zihniyet aynıdır” dedi.

Oluç’un konuşmasının ardından anma sona erdi.

ya

Benzer Yazılar