DOĞA MANŞET SOKAK

Büyükşehir Belediyesi’nden geri adım: “Planı biz yapmadık”

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kaş’ı betona boğacak planı onaylamadığını açıkladı. Davacıların avukatı Tuncay Koç ise Meclis kararını göstererek, Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasının gerçek dışı olduğunu söyledi.

 
Antalya- Antalya’nın Kaş ilçesi için Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı, 7 bin nüfuslu ilçeye 40 bin kişilik nüfus öngördüğü için korunan alanları tahrip ederek betonlaşmaya neden olacağı endişesiyle yargıya taşındı. Kaşlı sivil toplum örgütleri ve 31 yurttaşın açtığı davayı gören Antalya 4. İdare Mahkemesi, planla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak davacıların, yargının yürütmeyi durdurma kararını kamuoyuyla paylaşmasının ardından açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi, “planı biz yapmadık” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin bu açıklamasının gerçek dışı olduğunu savunan davacıların avukatı Tuncay Koç ise, onanmadığı iddia edilen planların Haziran 2015’te meclisten geçtiğini, gelen itirazlar üzerine ise küçük düzeltmelerle Kasım 2015te yeniden kabul edilerek askıya çıkarıldığını söyledi.Büyükşehir belediyesinin meclis kararı

Antalya’nın dünyaca ünlü turizm kenti Kaş için Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı, 7 bin nüfuslu ilçeye 40 bin nüfus öngördüğü ve korunan alanları yapılaşmaya açarak tahrip edeceği gerekçesiyle yargıya taşınmıştı. Kaşlı sibil toplum örgütleri ve 31 yurttaşın açtığı davayı gören Antalya 4. İdare Mahkemesi, konuyla ilgili bilirkişilerce yerinde yapılan inceleme sonucu hazırlanan rapora dayanarak aldığı kararla, uygulanması durumunda telafisi olanaksız tahribatlara neden olacağı gerekçesiyle planın yürütmesini durdurdu.

Ancak mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, dava konusu planın Büyükşehir tarafından hazırlanmadığı öne sürüldü.

“PLANI KAŞ BELEDİYESİ GÖNDERDİ”
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Kaş Belediyesi tarafından hazırlanan söz konusu plan, 6360 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, onama yetkisinin Büyükşehir Belediyesine geçmesi ile birlikte, Kaş Belediyesinin 5 Şubat 2015 tarih 239 sayılı yazısı ile ‘Kaş ilçesi Merkez Mahallesi ile ilgili 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’ olarak Büyükşehir Belediyesine gönderilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Kaş için hazırlanan yeni imar planı turizmciler tarafından yargıya taşındı(1)‘ONAY İÇİN İLGİLİ KURUMLARA GÖNDERİLDİ’

Açıklamada, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yetki alanı dışındaki konuları ilgili kurumlara gönderdiği vurgulanarak, dava konusu planla ilgili de kentsel, doğal ve arkeolojik sit alanı statüsüne sahip alanlara ilişkin plan kararlarının onaylanması için ilgili kurumlara gönderilmesi yönünde karar alındığı kaydedildi.

 

NÜFUSUN YAZ ORANINA GÖRE HAZIRLANMIŞ
Dava konusu planın Büyükşehir Belediyesi tarafından onanmadığı savunulan açıklamada, planların Meclis yetkisi dışında kalması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildiği ancak Bakanlığın planları henüz onaylamadığına da dikkat çekildi. Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında, dava konusu planlarda Kaş’la ilgili nüfusun fazla olmasına gerekçe olarak da planların nüfusun yaz oranına göre hazırlanması gösterildi.

AV. TUNCAY KOÇ: ‘BELEDİYENİN AÇIKLAMASI GERÇEK DIŞI’
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, yargının durdurduğu Kaş’la ilgili Çevre Düzeni Planı’yla ilgili açıklamasını gerçek dışı bularak eleştiren davacıların avukatı Tuncay Koç, SİT alanlarına ilişkin onama yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu ancak Büyükşehir Belediyesi’nin hem SİT’lere ilişkin görüşünü sunduğunu, hem de iki kez SİT dışında kalan alanlara da imar uygulaması yaptığını dile getirdi.

‘BÜYÜKŞEHİR PLANLARI İKİ KEZ ONADI’
Büyükşehir Belediyesi’nin onanmadığını öne sürdüğü söz konusu planların 12/6/2015 tarih 462 sayılı kararla kabul edilerek Meclis’ten geçtiğini, ancak itiraz üzerine bir iki küçük düzeltmeyle 12/11/2015 tarih ve 938 sayılı kararla aynı planların tekrar kabul ederek askıya çıkarıldığını söyleyen Koç, “Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın açıklaması tamamen gerçek dışıdır. İmar planları bir bütündür. SİT alanlarını ise imara açmışlar fakat onama yetkisi Bakanlıkta olduğu için Bakanlığa göndermişlerdir. Yine açıklama da nüfusla ilgili olarak belirlenen 38 bin nüfusun da ‘yaz nüfusuna göre belirlendiği ortaya çıkmıştır’ ifadesi yer almıştır. Peki ‘nerede ortaya çıkmıştır?’ Bilirkişi raporunda böyle bir durum yoktur. Mahkeme kararında yoktur. Bu durumu kim hangi bilimsel veriyle ortaya çıkarılmıştır?” diye konuştu.

‘GERÇEK OLMAYAN BEYANLARLA KAMUOYU YANILTILIYOR’
15 Temmuz’dan sonra yeni bir başlangıç olacak, daha dikkatli yöneteceğiz söylemleri, bu açıklamada görüldüğü gibi lafta kalmış, gerçek olmayan beyanlarla kamuoyu yanıltılmaktadır” görüşünü dile getiren Koç, “Doğrusu, ‘Kaş’a bu şekilde bir plan her nasılsa geçmiş, koruyarak planlayacağız’ demek varken ‘biz onaylamadık, Bakanlığa yolladık’ demeleri ne anlama gelmektedir. O halde mahkeme hangi kararın yürütmesini durdurmuştur? Büyükşehir’in bu açıklamasına karşı doğruları söylemiş olalım. Takdir kamuoyunun” dedi.

Kaynak: Yusuf Yavuz

 

 

Benzer Yazılar