KENT MANŞET SOKAK

İbradı’da Koruma Amaçlı İmar Planı yapımına başlandı

Konaklar ve düğmeli evlerin korunması için 2012 yılında “kentsel sit” ilan edilen İbradı ilçe merkezinde Koruma Amaçlı İmar Planı yapımına başlandı. Konuyla ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan İbradı Koruma İmar Planı müellifi Saadettin Gündüz, plan çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayına sunulacağını söyledi.

14089497_1051702048270417_1797578068_nAntalya- Konaklar ve düğmeli evlerin korunması için 2012 yılında “kentsel sit” ilan edilen İbradı ilçe merkezinde Koruma Amaçlı İmar Planı yapımına başlandı. İbradı Belediyesi’nce, 126 bin TL bedelle şehir plancısı Saadettin Gündüz’e yaptırılan planla ilgili bilgilendirme toplantısı Muammer Aksoy Kültür Evi’nde yapıldı. Toplantıda konuşan İbradı Koruma İmar Planı müellifi Saadettin Gündüz, plan çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayına sunulacağını söyledi. Eski evlerin onarımı için para desteği başvurularını bizzat takip edeceğini söyleyen Gündüz, “Yeter ki siz evlerin rölevelerini almamız ve mimari raporlarını yazabilmemiz için bizi evinize davet edin” dedi.
ARAŞTIRMA EKİBİ ÇALIŞIYOR
Plan için Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Denktaş ile Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Kavas’ın da içinde yer aldığı bir araştırma ekibinin İbradı’daki tarihi evler ile cami, kıraathane, çeşme ve su kemeri gibi sivil mimarlık örneklerinin rölevelerini çıkartıp, raporlarını yazdığını belirten Saadettin Gündüz, İbradı’nın kısmen sağlam olan mimari izlerini korumanın yanı sıra halkın gelir düzeyinin nasıl artırılacağı sorusuna da yanıt aradıklarını söyledi.
14088725_1051702134937075_1097770400_n BAĞ EVLERİ TURİZME AÇILABİLİR
Plan yaparken koruma ve kullanma dengesini bozmamaya özen gösterdiklerini belirten Saadettin Gündüz, “İbradı, endemik bitki zengini doğası ve sivil mimari yapı örneği ve mutfak kültürü çeşitliliği açısından da zengin bir ilçe. Ekonomisi tarım, ticaret ve küçük baş hayvan yetiştiriciliğine dayanan İbradı’da sadece konak ve düğmeli evleri değil, bahçe içindeki iki katlı konutların ve yazlık yaşam alanı olan bağ evlerinin tamamı onarılıp planlı şekilde kültür ve doğa turizmine açılarak buraya içinde halkın da yaşadığı büyük bir tatil köyü gibi yeni bir fonksiyon kazandırabiliriz.” diye konuştu.
DESTEK İÇİN TOPLU BAŞVURU
Okul arkadaşı olan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın kültürel mirasın korunmasına önem veren birisi olduğunu hatırlatan Saadettin Gündüz, devletin 2017 yılı proje ve onarım desteğini almak için ev sahiplerinin toplu başvuru yapmasını önerdi: “İbradı’da, Akdeniz Üniversitesi’nden mimar ve sanat tarihçisi arkadaşlarımızın bilimsel katkıları ile plan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İbradı halkının ihtiyaç ve önerilerini de dikkate alarak tamamlayacağımız planı Ekim ayında Bakanlık onayına hazır hale getireceğiz. İbradı’daki ev sahipleri 2016 yılı Kasım ayından önce Bakanlığa topluca başvurduğu takdirde eski evlerin onarımı için verilen para desteği alma olasılığı artar. Başvuru işlemlerinizi bizzat ben takip edeceğim. Yeter ki siz evlerin rölevelerini almamız ve mimari raporlarını yazabilmemiz için bizi evinize davet edin.”


İNŞAAT YASAĞI KALKACAK
Plan bilgilendirme toplantısına, Belediye Başkanı, AKP ve CHP ilçe yöneticileri, mahalle muhtarları ve ilgili kamu kurumu ve meslek odası temsilcilerinin hiçbirisinin katılmaması dikkat çekti. Tarihi Kentler Birliği üyesi olan İbradı’nın ilçe merkezinde ilk koruma kararı 35 yıl önce 6 konak ile tarihi cami ve mezarlığın “kültür varlığı” olarak tescili ile başlamıştı. Daha sonra Ormana Beldesi ve Ürünlü Köyü’nün tamamı “kent sit” olarak korumaya alınmıştı. 2012 yılında da ilçe merkezindeki 100 kadar düğmeli evden 29’u ile16 konak ve 3 bağ evi tescillenmişti. İbradı’da korumaya alınan sivil mimari örnekleri arasında 2 cami ile 1’er de belediye binası, hamam, su kemeri, köprü, kıraathane ve demirci dükkanı bulunuyor. İbradı Koruma İmar Planı tamamlanıp onaylandığında ilçe merkezinde 4 yıldır süren inşaat yasağı da sona erecek.
Haber: Hasan Üstün
Kaynak: Hasan Üstün’ün kişisel Facebook hesabı

Benzer Yazılar