KADIN KÜLTÜR-SANAT MANŞET ÖZEL HABER SOKAK SÖYLEŞİ

Bir kadının gözünden sokağa çıkma yasağı: “Biyanî”

“Yaşananların unutulmasını kaldıramazdık diyor, Biyanî filmi yönetmenlerinden Eylem Onat; “sinema bunun için bir araç”. Kasım 2015’ten bu yana bölgede yaşanan sokağa çıkma yasaklarına bir kadının gözüyle bakıyor, acıları, yasakları ve ölümleri bir kadından dinliyoruz Biyanî filmiyle. Filmin ismi “Biyanî” yabancı anlamına geliyor. Diyarbakır’da yaşayan bir kadının sokağa çıkma yasakları sırasında hiç tanımadığı insanların evine, yabancı bir eve sığınmasıyla başlıyor film.

Antalya Sokakları Özel – Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi iki genç kadının çektiği Biyani Filmi’nin galası Diyarbakır’da gerçekleşti. Sokağa çıkma yasaklarını konu alan film, yaşananları bir kadının gözünden seyirciye aktarıyor.

 

13775811_1739013606359257_1584560810651776937_n“Yaşananların unutulmasını kaldıramazdık diyor, “Biyanî ” filmi yönetmenlerinden Eylem Onat; “sinema bunun için bir araç”. Kasım 2015’ten bu yana bölgede yaşanan sokağa çıkma yasaklarına bir kadının gözüyle bakıyor, acıları, yasakları ve ölümleri bir kadından dinliyoruz Biyanî  filmiyle. Filmin ismi “Biyanî ” yabancı anlamına geliyor. Diyarbakır’da yaşayan bir kadının sokağa çıkma yasakları sırasında hiç tanımadığı insanların evine, yabancı bir eve sığınmasıyla başlıyor film.

“Barış geleceksek kadınla gelir”
Filmin ana karakterini bir kadın oluşturuyor. Acılar, ölümler, bir kadının belleğinden süzülüp aktarılıyor izleyiciye. Yönetmenlerden Helin Yıldırım, ana karakterin kadın oluşuyla ilgili; “Savaşta ısrarlı olan halkın her zaman kadınlarına saldırılır. Çünkü biliyorlar barış gelecekse kadınla gelir. Bu yüzden filme yönetmenlik yapan iki kadın olarak elbetteki ana karakterimiz kadın olacaktı” diyor.

Filmi çekmeye nasıl karar verdiniz?
Helin Yıldırım: Sene başında film çekmeye karar verdiğimizde elimizde bir çok konu vardı, özellikle toplumsal olaylarda her birimizi etkileyen konulardı bunlar. Biz senaryoları imkanları da göz önünde tutarak elemeye başladık. Özellikle o dönem sokağa çıkma yasakları artmıştı bizim de çevremizde bir çok kişi bu yasaklarda bir çok şeye maruz kaldı. Filmi çektikten gösterim için duyuru yapmaya başladıktan sonra bile insanlar bize ulaşarak yaşadıklarını anlattı. Diyarbakır’a filmi çekmeden önce gidip insanlarla görüşmüştüm. Dinlediklerimiz, izlediklerimiz bizi etkiledi.

Özellikle çatışma ortasında kalan insanlar, beyaz bayraklarıyla yaralılarını çıkarmaya çalışanlar, cenazesi günlerce sokak ortasında kalan Taybet ana, Miray Bebek ve daha niceleri için sokağa çıkma yasaklarını işlemeye karar verdik. Bir arkadaşımın annesinin yaşadıkları üzerinden hikayeyi şekillendirdik. Süreç bu şekilde oluştu.
Eylem Onat: : Film sokağa çıkma yasakları süresince sivillerin içerisinde bulunduğu durumu anlatmakta yani genel olarak. Özelde ise yasaklara denk gelen bir kadının yabancı olduğu bir eve sığınması ve devamında gelen olayları anlatmakta. Yaşanmış bir olaydan etkilenerek işledigimiz bir konu . Diyarbakır Sur’da bir kadının başına gelen bir durum. Biz süreç boyunca kadının kızı ile yaşadıkları üzerine iletişimde kaldık. Sokağa çıkma yasakları boyunca yüzlerce insan katledildi; ki bunların otuzu çocuk; elbette buna seyirci kalamazdık.

“Biz bu filmi onlar için çektik”
Filmin daha senaryo aşamasında bitince ilk gösterimini Diyarbakır’da yapacağız dedik. Çünkü filmi bu süreci yaşayan insanlarla birlikte izlemek istedik. Yani biz bu filmi aslında onlar için çektik. Süreç boyunca evlerinden göç ettirilen ailesinden insanları kaybeden kişilerle bir araya gelip izlemekti amacımız . Şu an yasaklar kalkmış olabilir lakin yaşananların unutulmasını kaldıramazdık sinema bunun için bir araç .
13989414_693165040837335_1343896139_n
Film bir kadın üzerinden kurgulanmış, ana karakterin kadın olmasıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?
Evet ana karakterimiz kadın. Çünkü savaşı dayatan, savaş çığırtkanlığı yapanlar erk’ekler, ama yaşadığı her şeye rağmen ısrarla barışı savunan kadınlardır. Bugün hala bir çok yerde bir kavgada anneler başındaki beyaz yazmayı çıkarıp yere attığı zaman kavga biter. yasaklarda anneler beyaz bayrakları sopalara bağlayıp, halkı çıkarmaya çalıştı buna rağmen üzerlerine ateş açıldı. Bir kadın muhabir arkadaşım, kadınların bu süreçlerde daha cesaretli olduğunu söylemişti haber için gittiği bir mahallede ‘çıkarılması gereken biri olduğu zaman erkekler değil anneler çıkarırdı anneler öncü olurdu’ demişti.13989481_693165044170668_774371938_n

Yasak boyunca operasyonlarda kadınların odalarına girildi, sokaklarda duvalara ‘kızlar geldik ininize girdik’ yazılamaları yapıldı. Hamile kadınlar kapısının önünde katledildi.

Çekimler sırasında destek aldınız mı?
Çekimlerden maddi destek aldık, maddi desteğin yanında yanımızda olan bir şekilde katkı sunmaya çalışan bir çok kişi oldu. Antalya kadın dayanışma derneği ile Antalya barış akademisyenleri bizlere maddi desteklerini sundu, yanımızda oldu.

Söyleşi: Yasemin Aydemir

Benzer Yazılar