EKONOMİ MANŞET SOKAK

Ümit Uysal: “Zeytinköy artık üreten bir Zeytinköy”

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal kadınların evlerinde, imece usulüyle yaptığı yılbaşı çelenklerini ihraç ederek kendi ekonomisini yaratan Zeytinköy Mahallesi’ni ziyaret etti. “Neredeyse bütün dünyaya ihraç edilen, Zeytinköylü kadınlarımızın, çocuklarımızın bu el emeği göz nuru ürünler hem ekonomik hem de sosyal alanda birçok getiriye sahip” diyen Uysal, ‘Kadın Emeği Eğitim Merkezi’ projesinin yakın zamanda hayata geçireceklerini aktardı.

Antalya- Antalya’da Zeytinköy’ün kaderi, kadınlara yönelik başlatılan üretim projesiyle değişecek. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ürettikleri yılbaşı çelenkleriyle kendi ekonomisini yaratan Zeytinköy’de 4 kurumun işbirliğinde hayata geçirecekleri ‘Kadın Emeği Eğitim Merkezi’ projesiyle bugün 600 kişiyle sınırlı üretimi çok daha ileri boyutlara taşıyacaklarını söyledi.

Başkan Uysal, kadınların evlerinde, imece usulüyle yaptığı yılbaşı çelenklerini ihraç ederek kendi ekonomisini yaratan Yeşildere, bilinen adıyla Zeytinköy Mahallesi’ni ziyaret etti. Uysal, muhtar Kemal Genbeş’le birlikte yılbaşı çelengi ilk siparişleri hazırlayan Zeytinköylü kadınlar ve çocuklarla bir araya geldi.

“HEM EKONOMİK HEM SOSYAL BİRÇOK GETİRİYE SAHİP”
Başkan Uysal, yılbaşına çok uzun bir zaman olmasına rağmen mahallenin şimdiden 500 bin çelenk siparişi aldığını söyledi. Siparişleri yetiştirmek için mahallede hummalı çalışmanın devam ettiğini belirten Başkan Uysal, “Neredeyse bütün dünyaya ihraç edilen, Zeytinköylü kadınlarımızın, çocuklarımızın bu el emeği göz nuru ürünler hem ekonomik hem de sosyal alanda birçok getiriye sahip” dedi.

AİLE BÜTÇESİNE KATKININ DA ÖTESİNDE
Yılbaşı çelenklerinin ailelerin el emeklerinin ekonomiye dönüşmesiyle, aile bütçesine katkının da ötesine temel geçim aracı haline geldiğinin altını çizen Başkan Uysal, şunları söyledi: “Zeytinköy’de bir evden çıkan bu ürünler önce aile ekonomisine, sonra Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca istihdamı ayakta tutuyor, hatta yılın belli dönemlerinde ürünlerin ihraç süreci içinde istihdama katkı sağlıyor. Ekonomik anlamda yarattığı bu değerlerle birlikte çelenklerin yapıldığı Akdeniz bitkilerinin Antalya’da varolduğunu ihraç ettiğimiz ülkelere göstermiş oluyoruz.”

DÖRT KURUMUN İŞBİRLİĞİYLE GERÇEKLEŞEN BİR PROJE  
Zeytinköy’de yılbaşı çelengi üzerine kurulu ev ekonomisinin yaygınlık kazanmasıyla mahallede kolay para kazanmaya dayalı, topluma zarar veren anlayışın da yaşam alanı bulamaz hale geldiğini aktaran Başkan Uysal, “Muratpaşa Belediyesi olarak tüm bu sebeplerle buradaki insanımıza her türlü katkıyı vermek durumundayız” dedi. Başkan Uysal, bu amaçla Muratpaşa Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi ve Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde ‘Kadın Emeği Eğitim Merkezi’ projesinin yakın zamanda hayata geçireceklerini aktardı.
“ÇALIŞAN BİR AİLENİN AYLIK KAZANCI 5-6 BİN LİRA”
Yeşildere Mahalle Muhtarı Kemal Genbeş ise evlerde başlayan bu üretimin ancak yerel yönetimler tarafından desteklenirse devam edebileceğini dile getirdi. Muhtar Genbeş, “Zeytinköy artık üreten bir Zeytinköy. Hatta dünyaya Akdeniz bitkisini tanıtan bir Zeytinköy” dedi. Genbeş, şu an yaklaşık 600 kişinin yılbaşı çelengi üreterek dünyaya sattığını belirterek, “İyi çalışan bir ailenin aylık kazancı 5- 6 bin lira civarında. Ancak Avrupa’da bu çelenklerin tanesi 10 euro’dan satılıyor. Yani, Zeytinköy’ün ülkemiz için yarattığı ekonomi çok daha büyük” diye konuştu.

Benzer Yazılar