EĞİTİM MANŞET POLİTİKA SOKAK

“Eğitimde laiklik mücadelesi diktatörlükle mücadeledir”

Laik ve Bilimsel Eğitim Mücadelesi bugün Antalya’da tartışıldı. Eğitimdeki dinci gerici politikalar, proje okullarla amaçlanmak istenenler, öğretmenler üzerindeki baskılar CHP Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer ile Halkevleri MYK Üyesi Eğitimci Betül Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı panelde konuşuldu.

Antalya Sokakları – Antalya Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi tarafından Laik ve Bilimsel Eğitim konulu panel düzenlendi. CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer ile Halkevleri MYK Üyesi Eğitimci Betül Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı panel Kızılarık Cemevi’nde gerçekleşti.

Türkiye’nin 15 Temmuz’la birlikte içinde bulunduğu durumu değerlendiren Prof. Dr. Gaye Usluer, 81 ilde OHAL ilan edilmesinin sivil vesayet anlamına geldiğini kaydetti. Ülkenin Kanun Hükmünde Karanameler ile yönetildiğini, yasaların KHK’ler ile yapıldığını, devletin kadrolarının boşaltıldığını belirten Usluer, “adeta ülkeyi yeniden formatlandırdılar” dedi.

İMAM HATİPLEŞME 2002 DE 70 BİN, 2016 DA 1 MİLYON
“Meclis’te bugün AKP tarafından uygulanan bir darbe söz konusu. Olağanüstü hal içerisinde ‘biz ne dersek o olur’ zihniyeti hakim” diyen Prof. Dr. Usluer, öğretmenler üzerindeki baskıya değindi. 3 ayda 90 bin kişinin açığa alındığını,55 bin civarında kamudan ihraç yaşandığını, 35 bin kamu görevlisinin tutuklandığını belirten Usluer,
“Bu sürecin en çok yara aldığı kısmı eğitim camiası oldu. Çok sayıda mağdur yaratıldı” dedi.
“Eğitim müfredatını, din temelli bir müfredat haline getirdiler. Liselerde ne idüğü belirsiz ahlak temelli değerler eğitimi adı altında dersler verildi. 4+4+4 sistemiyle kız çocukları okulsuzlaştı, oğlan çocukları çıraklığa yönlendirildi” diyen Usluer, iktidarın eğitim sistemini gerici politikalarla değiştirdiğini ifade etti. İmam Hatipleşmenin 2002 de 70 binden 2016 da 1 milyona yükseldiğini kaydetti.
img_3987
“PROJE OKULLAR, MÜDÜRLERE SIRT DÖNEN ÖĞRENCİLERİ SİNDİRMEYİ AMAÇLIYOR”
Proje okulların ülkedeki köklü liselere yönelik bir hamle olduğunu belirten Usluer, “Müdürlere sırtlarını dönerek protesto eden öğrencileri sindirmek susturmak istiyorlar. Geçtiğimiz yıl 44 okul proje okulu olarak adlandırıldı. Bu okulları proje okul yapacaklar, öğretmenler bakanlık tarafından atanacak denildi. Proje olarak başarılı bir okulu seçtiğinizde, oradaki öğretmenleri o okuldan dağıttığınızda, sürgün ettiğinizde iyi bir şey yapılmış olmuyor, mevcut iyiyi dağıtmak, mevcut iyiyi geriye götürmek amaçlanıyor” dedi.

img_3960“EĞİTİMDE LAİKLİK MÜCADELESİ DOĞRUDAN DİKTATÖRLÜKLE MÜCADELEDİR”
Betül Öztürk konuşmasında eğitimde bilimsellik ve laiklik mücadelesinin doğrudan diktatörlüğe karşı mücadele olduğunu belirterek; “AKP her türlü, yolsuzluğu, kadın düşmanlığını, gericiliği, emek sömürüsünü gerici dinci politikalarla birlikte meşrulaştırdı” dedi.

“Gericilik Erdoğan ve AKP iktidarı açısından taktiksel bir şey değil. Doğrudan düzen kurucu, rejim kurucu bir unsur alanı olarak kullanıldı. Aslında gericilik tüm politikaları içinde uyguladığı stratejik bir saldırı biçimi olarak hayata geçirildi” diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü;

“SARAYIN DEĞERLERİ, ULUSUN DEĞERLERİ HALİNE GETİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”
“Tayyip Erdoğan son dönemdeki Yeni Türkiye söylemlerinin ve kendisini yeni Türkiye’nin kurucu lideri gibi görmesinin ardında diktatörlüğün inşası yatmakta. Yeni Türkiye’yi kabullenecek, yeni bir ulus yaratılmaya çalışılıyor. Sarayın değerleri, ulusun değerleri haline getirilmeye çalışılıyor. Bizler açısından laik bilimsel eğitimi tartışırken, bunu göz önünde bulundurmak önemli.Diktatörlük rejimine paralel olarak yeni bir eğitim rejimi üretildi, orada laiklik yok, orada aleviler, kadınlar yok, orada kamusal aydın görevini yerine getiren öğretmenler yok. Diktatörlük inşa rejiminin bir parçası haline getirildi eğitim sistemi” dedi.

“EĞER BİR OKULU TARTIŞIYORSANIZ MEMLEKET MESELESİNİ TARTIŞIYORSUNUZ DEMEKTİR”
Bu mesele yalnızca öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin meselesi olmadığının altını çizen Betül Öztürk, “Eğer bir okulu tartışıyorsanız memleket meselesini tartışıyorsunuz demektir. Nasıl bir toplum istediğiniz, nasıl bir ülke istediğinizle çok yakından ilişkilidir. Bizim dindar ve kindar değil, hakkını arayan aydınlık nesilleri kurmamız gerekiyor” diyen Öztürk, Gericiliğe karşı mücadele açısından, okullarda uygulanan dinci gerici politikalara karşı özsavunma yapılması gerektiğini ifade etti. “Eğitim alanında nerede gerici saldırı var, orada mücadele etmeliyiz, ya da okulumuzu imam hatipe mi dönüştürüyorlar, yılmadan engel olmak için çabalamalıyız. Bizler laik bilimsel eğitim mücadelesinde meşru taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz, bu mücadelede aynı zamanda kurucu bir mücadeledir, laik bilimsel eşitlikçi bir eğitim sistemini birlikte kuracağız” dedi.
img_3999

Benzer Yazılar