KÜLTÜR-SANAT MANŞET SOKAK

Kazı çalışmasında 4 oda mezar bulundu

Antalya Demre’de bulunan Myra-Andriake Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarında 4 oda mezar bulundu.

Antalya – Antalya’nın Demre İlçesi’nde alüvyon altında bulunan Myra-Andriake Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında 4 oda mezar gün yüzüne çıkarıldı. ve ‘Anadolu’nun Pompeisi’ olarak nitelendirilen oda mezarlar kazı ekibini şaşırttı.

Kazı çalışmalarının başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, 10 metreye kadar alüvyon altında yer alan antik kentte 4 yıl önce çalışmalara başladıklarını aktardı. Prof. Dr. Çevik, antik kentte Likya dönemi kaya mezarları, Roma dönemi tiyatrosu, Bizans dönemi Aziz Nikolaus Kilisesi, çok iyi korunmuş şapel duvarındaki fresko, Andriake liman tesisleri, Bizans dönemi boya maddesi üretim tesisleri, su kanalları, sarnıçlar, 2 bin 300 metrekare büyüklüğündeki granariumun gün ışığına çıkarıldığını kaydetti. Prof. Dr. Çevik, antik kaynaklara göre büyük bir Artemis Tapınağı ile henüz duvarı kısmen görünen piskoposluk sarayı bulunduğunu da belirtti.

Aziz Nikolaus’un ‘Batık Şehir’ olarak da tanımladığı Myra’da 2016 kazı çalışmalarında 4 oda mezar kazıldığını kaydeden Prof. Dr. Çevik, Roma dönemine ait oda mezarlarda bölgede ilk kez rastlanılan iç mimari düzenlemelerle karşılaştıklarını ifade etti.

ODA MEZARINDA ÇOK SAYIDA SİKKE
Mezarların üzerlerinde iskelet parçaları, bazı buluntuların gün ışığına çıktığını kaydeden Prof. Dr. Çevik “Altın küpeler mezar ailesinin kadın üyelerine ait. Bunun dışında seramik eserler, cam koku kapları vardı. Bunlar bir mezarda beklenen olağan buluntular. Kazdığımız 4’üncü oda mezar ise granariumla sinagog arasında limana bakan seçkin bir konumdaki Andriake’nin en büyük oda mezarı. Bu mezar diğerlerinden farklı olarak ortasındaki tek anıtsal lahitle düzenlenmiş. Definecilerin parça parça ettiği lahdin 33 parçasını bulabildik. Bu parçaları sanal ortamda birleştirince çok nitelikli bir lahit olduğu anlaşıldı. Lahdin altında bir de alt mezar odası vardı. Üst katmanda ise bu mezarın yapıldığı döneme ait olmayan Heraclius Dönemi’ne ait çok sayıda sikke bulduk” dedi.

LİKYA’NIN EN ÖNEMLİ TİYATROSU
Myra’daki çalışmalarda tiyatroya çok emek verdiklerini de anlatan Prof. Dr. Çevik tiyatronun tüm bölgenin en büyük ve nitelikli binası olduğunu ifade etti. Uzun ve ağır çalışmalarla tüm sahne binası ortaya çıkarıldı. Kazıda çıkan binlerce mimari bloğun yerlerini saptanarak restitüsyonu tamamlandı. Restorasyonun tamamlanması durumunda muhteşem bir tiyatro ortaya çıkması bekleniyor.

Kaynak: Ajanslar

Benzer Yazılar