DOĞA MANŞET SOKAK

Alakır’da HES yapımı ısrarı sürüyor

Sermayenin Birinci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen Alakır Vadisi üzerindeki HES projesi ısrarı sürüyor. Vadi üzerinde 8 HES projesi planı varken, Dereköy HES’e ait inşaat tesisi için ÇED olumlu kararı verildi.

Antalya – Kumluca İlçesi’nde Beydağları’ndan doğup denize dökülen ve birinci Derecede Doğal SİT Alanı ilan edilen Alakır Nehri’nin HES’lerle mücadelesi sürüyor. 4’ü işletme, 1’i inşaat, 3’ü de inşaat halinde toplam 8 HES projesinin planlandığı nehirde Dereköy HES’e ait inşaat tesisleri için ÇED Raporu Olumlu kararı verildi.
Kumluca İlçesi’nde uzun yıllardır HES’lere karşı mücadelenin sürdüğü Alakır Nehri’ne yeni bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu Olumlu kararı daha çıktı. Camiyanı ve Yanıklar Mahallesi sınırlarında Reis RS Enerji firması tarafından yapılması planlanan 5.84 MWm – 5.64 MWe kapasiteli Dereköy Regülatörü ve HES projesinin yıkama, kırma, eleme tesisi ve beton tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından ÇED Raporu Olumlu kararı verildi. Karar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da internet sitesi üzerinden kamuoyuna açıklandı.
VADİ İNSAFSIZCA YOK EDİLECEK
Beydağları’ndan doğup denize döküldüğü alana kadar 70 kilometre uzunluğundaki Alakır Nehri üzerinde kurulması planlanan HES’lere karşı uzun yıllardır mücadele yürüten Alakır Nehri Kardeşliği ise karara tepki gösterdi. ANK’dan yapılan duyuruda, yıllardır Alakır için adalet aradıkları belirtilerek, Alakır Vadisi’nin, boydan boya üzerine kurulmak istenilen 8 adet HES ile (4’ü işletme, 3’ü proje, 1’i inşaat aşamasında) içindeki tüm canlılarla birlikte, 1 AVM’nin enerji ihtiyacını karşılamak için tamamen ve geri dönüşümsüz bir şekilde, insafsızca yok edildiği kaydedildi.
ALAKIR MÜCADELESİNE DEVAM
Açıklamada, “Oysa Danıştay, 2014/8898 nolu ve 30 Haziran 2014 tarihli ‘Alakır Vadisi’nin 1. Dereceden Doğal SİT Alanı olarak koruma altına alınması’ kararına atıfta bulunarak 23 Şubat 2016 tarihinde aldığı 2016/1078 nolu karar ile ‘Koruma alanı olan Alakır Vadisi’nde HES yapılamayacağına’ hükmetti. Ancak koruma kararını uygulaması gereken yetkililer yıllardır bu yönde hiçbir adım atmadıkları gibi durdurulması gereken HES projelerinden birine de 22 Kasım 2016 tarihinde ÇED olumlu raporu verdiler. Biz Alakır Nehri Kardeşliği olarak vadideki tüm canlıların yaşam kaynağı olan nehri borulara hapsetmeye çalışan HES’lere karşı mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Benzer Yazılar