EMEK KADIN MANŞET SOKAK

Onlarca kadını sürgün eden Büyükşehir Belediyesi, “Kadın Dostu İşyeri” seçildi

“Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi” kapsamında birincilik ödülü, sendikal tercihleri nedeniyle 34 kadın emekçiyi sürgün eden ve 8 Mart iznini kaldıran Menderes Türel’e verildi.

Antalya Sokakları- Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi” kapsamında birincilik ödülü Menderes Türel’e verildi. Başkanlığı süresince Belediye bünyesinde çalışan kadınlara yönelik olumsuz pek çok uygulamaya imza atan Türel’in bu ödülü alması tepki topladı. Hak-İş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezinin (ÇASEM) ortak projesi olan “Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi” kapsamında birincilik ödülü 34 kadın emekçiyi sürgün eden ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların hakkı olan ücretli izni gasp eden Menderes Türel’e verildi.

“ANTALYA’YI KADIN DOSTU GÖREMİYORUZ”
Evrensel Gazetesi’nin görüş aldığı Antalya Kadın Danışma Merkezi Gönüllüsü Nigar Duru bu ödüle ilişkin, “Biz Antalya’yı kadın dostu göremiyoruz” diyen  “Belediye de Valilik de hiçbir şey yapmadı. Antalya’da şiddet daha fazla arttı. Kadın cinayetlerinde Antalya 3. sırada. Kadın dostu belediye başkanı çalışanlarını işten atmaz” dedi.

Duru, belediye bünyesinde bulunan kadın erkek eşitliği biriminin Türel göreve gelince kaldırıldığını hatırlattı. Ara sokakların ve caddelerin yeteri kadar aydınlatması, belediyeye bağlı kreşlerin açılması, tüm plajlara çocuk bakım yerlerinin açılması, daha fazla iş olanağı gibi talepleri sıralayan Duru, “Yapılmayan bir şey için ödül verildi. Yine de yapılan bir şey varsa o da bizim çabalarımızla yapılıyor” dedi. Tarım ve turizmde çalışan kadınların sorunlarına ilişkin hiçbir çalışma yapılmadığına dikkat çeken Duru, “Bize müracaat eden kadınların talebi ekonomik oluyor. Bu konuda önceden belediyeden ya da devletten, valilikten daha fazla destek alabiliyorduk. Şimdi çok zorlaştı. Belediyenin sığınağı 20 kapasiteli ama 10 kadın kalıyor, önceden tam kapasite idi. Şimdi kadınlar belediyenin sığınağını tercih etmiyor. Güvence göremiyorlar. Antalya’da şiddet oranı artıyor ve buna karşı kalıcı tedbir alınmıyor. Şiddete karşı mücadele etmek isteyenler de destek alamıyor” diye konuştu.

“KADINLARIN HANGİ KOŞULLARDA ÇALIŞTIĞI GÜNDEM EDİLMİYOR”
Emine Erdoğan’ın törende yaptığı konuşmada kadın istihdamının arttığı yönündeki ifadeleri ise Tüm-Bel Sen Başkanı İlhan Karakurt tarafından “Emine Erdoğan kadın istihdamının arttığını söylerken iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın işçilerin artışını görmezden geliyor. Kadın istihdamı artıyor olabilir, ama kadınların hangi koşullarda çalıştıkları gündem edilmiyor” sözleriyle eleştirildi.

‘SÜRGÜN VE İŞTEN ATMA EN BÜYÜK ŞİDDET’

Antalya Büyükşehir Belediyesinde örgütlü olan Tüm Bel-Sen üyesi kadın emekçiler 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde bir bildiri hazırlayarak belediyenin kadın düşmanı uygulamalarına tepki göstermişti. “Menderes Türel’in daha başkanlık mazbatasını almadan kendisi de bir kadın olan AKP Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ile Büyükşehir Belediyesini basarak, özellikle kadın çalışanları tartaklaması ile kadına ‘şiddete’ karşı duruşunu gösterdi” hatırlatmasının yapıldığı bildiride şu ifadelere yer verdi: “Türel, belediyede çalışan kadın emekçileri önce sürgüne göndererek, daha sonra da işten atarak bu tutumunu daha da ileriye taşıdı. Yüzlerce kadın çalışan ekmeği elinden alınmak, işsizlikle cezalandırılmak, gelecekleri ile oynanmak, kişilik ve mesleki onurlarının ayaklar altına alınmak, çalışma yaşamından uzaklaştırılarak şiddet uygulanıyor.” Sürgün ve işten atmanın kadın emekçileri yönelik en büyük şiddet ve insanlık suçu olduğu ifade edilen bildiride, “Antalya Büyükşehir Belediyesi ‘kadına şiddetin’ en büyük merkezi haline getirilmiştir. Bunun sorumlusu ve baş mimarı da Sayın Menderes Türel’dir” dendi.

 

Kaynak: Evrensel Gazetesi

Benzer Yazılar