MANŞET SOKAK SPOR

Spor turizmindeki düşüş, turizmi de etkileyecek

İki yıl önce 2500 takımın kamp yaptığı Antalya’da, bu sayı 500-700 takım aralığına kadar düştü. Geçtiğimiz yıl Rus kulüplerinin gelmediği Antalya’da, bu kış da Almanlar yok. Bundesliga ve Bundesliga II’den hiçbir takım bu sene Antalya’da kamp yapmayacak.

Antalya’da spor turizmi, 1991 yılında birkaç takımın burada kamp yapmayı tercih etmesiyle başladı. Zamanla oteller arttı, tesisler, sahalar yapıldı. Kamp sayısı da 2500’ü aştı. Ocak-Şubat ayına denk gelen Antalya’daki spor turizmi, şehirde ‘ölü sezon’ olarak değerlendirilen bir dönemi âdeta yaza çeviriyor, istihdamın devam edip, ticaretin canlı olmasını sağlıyordu.

Ancak geçtiğimiz yıl 24 Kasım’da, Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlâl ettiği için düşürülen Rus savaş uçağı ve sonrasında başlayan kriz, Antalyalı otelcileri ve seyahat şirketlerini ekonomik olarak etkiledi. Rus Futbol Federasyonu, Rus kulüplerin Türkiye’de kamp yapmasını yasakladı ve bu nedenle yarıdan fazla rezervasyon iptal oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ardından bu yıl, Ruslar eskisi kadar kalabalık olmasalar da yeniden Antalya’ya gelecek. Rus takımlarının gelmesi önemli. Çünkü, turizmciler, kamplarının uzun sürmesi nedeniyle, “1 Rus kulübü 6 Avrupa kulübüne eşittir” diyorlar. Fakat bu yıl da, Antalya’nın en büyük ‘müşterileri’nden Almanlar yok. Rusların olmadığı geçen dönemde sadece Bundesliga’dan 8 takım devre arası kampını Antalya’da geçirmişti. Alt liglerinden de onlarca takım vardı.

İPTALLER %80 SINIRINDA
Geçtiğimiz yıl, “Bugün Rusya ve onun etkisindeki ülkelerden gelen iptallerin sayısı 1500’e ulaştı. Bu da bizi 2000’li yıllarının başına götürüyor. Yani bir nevi başa dönmüş olduk” açıklamasını yapan Kesit Turizm Genel Müdürü Ferit Turgut, bu sene daha karamsar.antalya-futbol-1

İki yıl önce 2500, geçen sene 1500 kulübün Antalya’da kamp yaptığını belirten Turgut, bu sene rakamın 500-700 aralığına düştüğünü söyledi. Rusların gelmeye başladığını, ama iki yıl öncesine kadar az olduğunu söyleyen Turgut, Almanya Bundesliga ve Bundesliga II’den hiçbir kulübün gelmeyeceğini, sadece üçüncü liginden birkaç takımın rezervasyon yaptığını belirtti.

Avrupa’da kamp merkezi kararlarının kaptan, teknik direktör, yöneticiler gibi 6 birim tarafından ortak alındığını söyleyen Turgut, son 1.5 yılda ülkede yaşanan terör saldırılarının yabancı kulüplerin kararında etkili olduğunu ve bu nedenle artık Antalya’yı tercih etmediklerini ifade etti.

Turgut’a göre, sadece futbol değil, golf ve kongre turizmi de büyük yara aldı ve 3 büyük otel seneler sonra ilk kez bu kış faaliyetlerini durdurdu. Turgut, iki yıl önce yaklaşık 100 milyon euro olan gelirin bu sene 30 milyon euro’ya düşebileceğini belirtti.

SPOR TURİZMİNDEN, TURİZM DE ETKİLENECEK
Antalya merkezli Spor Turizmi Birliği Başkanı Şamil Kayacan’a göre de, Avrupa kulüplerinin gelmemesini Antalya ekonomik olarak kaldırabilir, fakat imaj problemini yıkamaz:antalya-da-16-rus-takiminin-katilacagi-turnuv-7913607_x_o

“Bir Rus kafilesi 40-45 kişi geliyor. Epey kalıyor. Bir Alman kulübü ise 20-25 kişi geliyor ve 1-2 hafta konaklıyor. Baktığınız zaman Rusya, Ukrayna, Özbekistan, Kazakistan kulüpleri daha fazla gelir getiriyor ama imajı Avrupa kulüpleri veriyor. Werder Bremen burada kalırken Almanya basınında her gün haber olurdu. Türkiye buradan bedava reklam yapardı. Kamp dönemi aynı zamanda erken rezervasyon dönemi. Bu sayede birçok turist de Türkiye’ye rezervasyon yaptırırdı. Ama bu sene Almanlar yok. Bu nedenle normal turizm de bundan çok etkilenecek. ”

Antalya’ya gelmeyen kulüpler genelde Dubai, Portekiz ve İspanya’yı tercih ediyor. Yerli kulüpler yine Antalya’da kamp yapacak.

Kaynak: Al Jazeera

Benzer Yazılar