EKONOMİ MANŞET SOKAK

Antalya tarımı kötüye gidiyor: “Son 7 yılda yüzde 70 eridi”

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya tarımının son 7 yılda yüzde 70 eridiğini kaydetti.

Antalya- Antalya Ticaret Borsası Meclis Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan ATB başkanı Ali Çandır, son 1 yıldır şiddetle küçüldüğünü söyledi. Ali Çandır, 2015 yılı son çeyreğinde yüzde 3.6 olan tarımdaki küçülmenin, 2016’nın birinci ve ikinci çeyreğinde yüzde 5.6, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 7.7’ye varan küçülmeye uğradığını söyledi. Tarımın kötüye gittiğini vurgulayan Ali Çandır, hükümetin Türkiye geneli için almış olduğu tedbirlerin yararlı, ancak yaralara merhem olmaya yetmediğini kaydetti.

“TÜKETİCİ ENFLASYONU YÜKSELMEDİ”
Tarımın, tüketici enflasyonunu yükselttiğinin doğru olmadığını belirten Ali Çandır, “2003 ve 2010 yılı hesaplamalarıyla tüketici ve üretici enflasyonlarının sektörel eğilimlerine ve bunların enflasyon üzerindeki etkilerini analiz ettik. Gördük ki tarımın üretici ve tüketici tarafından da enflasyon üzerindeki etkisi yükseltici olmaktan çok daha fazla frenleyici ve düşürücü olmuş. Eğer gerçek bir enflasyon yükselticisi aranıyorsa, yurt dışı üretici endeksine bakılmasını tavsiye ederiz” dedi.

TARIM KAZANCI YÜZDE 70 DÜŞTÜ
Ali Çandır, resmi rakamlara göre son 7 yıldır tarım kesiminin reel kazancının yüzde 70 oranında eridiğine dikkati çekerek, ihracat rekoru kırılan 2013 yılından bu güne ihracatın yüzde 16 düştüğünü söyledi. Bu düşüşün ülkedeki ihracatın düşüşün iki katı olduğunu dile getiren  Ali Çandır, “Yani Türkiye 1 kaybederken, biz 2 kaybeder duruma gelmişiz. Tarımsal ihracatta da benzer bir eğilim bulunmaktadır. Türkiye rekoru olan 2014 yılı tarımsal ihracatına göre 2016 yılında yaşanan yüzde 21’lik düşüşe karşılık, Antalya tarımsal ihracatının rekoru olan 2013 yılına göre yüzde 38’lik bir düşüş yaşamış durumdayız. Zaten ihracatta yapısal bir sorunumuz var. O da Antalya genel ekonomik göstergelerle Türkiye’nin yaklaşık yüzde 3’ü civarındayken, ihracattaki payımız yüzde 1 bile değildir ve bu giderek daha da düşmektedir” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: DHA

Benzer Yazılar