MANŞET SOKAK

Antalya’da ‘hayır’ buluşması: “AKP toplumsal sağlığa zararlıdır”

Halkların Demokratik Kongresi çağırısıyla bugün Antalya ‘hayır’ buluşması gerçekleştirildi. HDP Antalya İl Eş Genel Başkanı Songül Şarklı’nın moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ve HDP Van Milletvekili Lezgin Botan konuşmacı olarak katıldı. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte başkanlık sistemi ve getirileri hakkında konuşuldu.

Antalya Sokakları- Halkların Demokratik Kongresi çağırısıyla bugün ‘Antalya ‘hayır’ buluşması’ gerçekleştirildi. img_0695HDP Antalya İl Eş Genel Başkanı Songül Şarklı’nın moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ve HDP Van Milletvekili Lezgin Botan konuşmacı olarak katıldı. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte başkanlık sistemi ve getirileri hakkında konuşuldu.

HDP Antalya İl Eş Başkanı İhsan Nergiz açılış konuşmasında, “Ülkemiz görünen o ki çok zor zamanların içerisinde. Bugüne kadar bu ülkeyi yönetenler, kardeşlik, dostluk, demokrasiden bahseden bu başkanlık yasasıyla gerçek yüzleri ortaya çıtı. Biz bu ülkede çocuklarımızın geleceği, özgürlük ve demokrasiyi hep beraber kardeşçe, dostça yaşama yani hayır demeye sizleri davet ediyoruz” dedi.

img_0713“OYUNDA MIZIKÇILIK YAPAN ÇOCUKLAR GİBİ”
HDP Antalya İl Eş Başkanı Songül Şarklı, toplantıya başlamadan önce tüm Dünya’da özgürlükleri için mücadele edenler adına herkesi bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından Songül Şarklı, konuşmasına 7 Haziran seçimlerini hatırlatarak başladı. Songül Şarklı “7 Haziran seçimlerinde halkın iradesini tanımayan iktidar bizi 1 Kasım’da mecburen tekrar sandığa götürmüştü. Aynı oyunda mızıkçılık yapan çocuklar gibi. Olmadı baştan yapalım gibi bir anlayış ile” dedi.
Nisanda yapılacak referandumun zeminin Haziran ayında oluşturulduğunu söyleyen Songül Şarklı, “Biz bu referandumda da aynı şeyi söylüyoruz seni başkan yaptırmayacağız” ifadelerinde bulundu.
“Hayırlar kazacak” diyen Songül Şarklı, konuşmasını yapmak üzere sözü HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç’a bıraktı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, ülkedeki herkesle bir araya gelerek bu referandumda hayır demek için birleşeceklerini söyledi. Saruhan Oluç, “Aklını, fikrini, yüreğini ortaya koymuş olan herkesle birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Getirilmek istenen sistemin hukukun üstünlük ilkesine, insan hak ve özgürlüklerine karşı olduğunu vurgulayan Saruhan Oluç, “Tayyip Erdoğan başkan olacak diye isyan etmiyoruz. Başkanlık sistemi katılımcı değildir, müzakereci değildir, demokrasiyi geliştirmez” ifadelerinde bulundu.

img_0738“AKP TOPLUMSAL SAĞLIĞA ZARARLIDIR”
Meşru bir ortam yokken bu Anayasa teklifini önümüze getirdiler ifadelerinde bulunan Saruhan Oluç, ülkede Olağanüstü Hal olduğuna dikkat çekti.

Getirilen 18 maddelik yasa hakkın açıklamalar bulunan Saruhan Oluç, “Cumhurbaşkanı aynı zamanda başbakan, partisinin genel başkanı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başkomutanı olacak. Partisinin genel başkanı olduğu için milletvekillerini kendisi belirleyecek. Yani meclisteki çoğunluk onun istediği gibi olacak. Aynı zamanda da yargılanması için 600 milletvekilinden 400 tanesinin imza vermesi gerekiyor ki yargılansın. Oldu da 400 milletvekili buldu o zamanda onu yargılayacak olan hakimleri de bu kişi belirliyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun üyelerinin çoğunluğunu yine kendisi belirleyecek” dedi.

Saruhan Oluç, evrensel demokratik ve insani hakların bu sistemle işlemez hale geleceğine dikkat çekerek,” Başkan seçilecek kişi Kanun Hükmünde Kararnamelerle ülkeyi yönetebilecek. Yani meclise falan ihtiyaç yok. Zaten meclisin elindeki denetim yetkisi de alınıyor” şeklinde konuştu.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan konuşmasında, “7 Haziran seçimlerinde, Süryaniler, Ermeniler, Aleviler, img_0758Türkmenler, Çerkezler meclise geldiler. Aslında o 80 kişilik grubumuz ülkenin aslıydı” dedi.

Referandumun gayri meşru olduğunun altını çizen Lezgin Botan, “AKP toplumsal sağlığa zararlıdır” dedi. “Türkiye’deki emek, barış, özgürlük, kadın hareketini durdurmak istiyor” diyen Lezgün Botan, başta HDP olmak üzere tüm demokratik mücadele yürütenlere saldırıldığını sözlerine ekledi.

Bu anayasa değişikliği için ülkedeki hiç kimsenin rızasının alınmadığına dikkat çeken Lezgün Botan “ AKP kendi milletvekillerine bile sorulmadı” ifadelerinde bulundu. Lezgin Botan“İki kişi kafa kafaya vermiş oturmuşlar ve bir manzume oluşturmuşlar bunu kabul etmiyoruz” diyerek, değişiklik için bütün herkesin rızası olması gerektiğini söyledi.

“PADİŞAH DAHA KOLAY YARGILANIR”
img_0770Ardından HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit” AKP’nin kedi seçmeni dahil artık bu yalanlara inanmıyorlar. Herkes şunu çok iyi biliyor ki bu Tayyip Erdoğan’ın kendini kurtarma operasyonudur. Çünkü arkadaşlar, eğer bu referandumdan evet çıkmazsa hepsi yargılanacaklar” dedi.

“Cumhurbaşkanın yargılanması için 600 milletvekilinden 400 tanesinin imza vermesi gerekiyor. Öyle bir kurula bağlamış ki padişah daha kolay yargılanır” diyen Gülistan Koçyiğit, referandumda hayır deme çağrısında bulundu.

Yeni sistemin savunulacak hiçbir tarafının olmadığı dile getiren Gülistan Koçyiğit, “Onlarında anlatacakları hiçbir şey yok. O yüzden meseleyi vatan, millet meselesi yaparak; evet diyenler vatan sever, hayır diyenler ise vatan haini diyorlar ve bunun üzerinden götürmeye çalışıyorlar” dedi.
Gülistan Koçyiğit, “Biz vatan hainiyiz o zaman. Çünkü ülkemizi, haklarımızı tek bir kişiye emanet etmek istemiyoruz, meclisin feshedilmesi istemiyoruz. HSYK üyelerinin tek bir kişi tarafından seçilmesine itiraz ediyoruz, partili cumhurbaşkanlığına hayır diyoruz” şeklinde konuştu.

da

 

 

 

 

 

 

Benzer Yazılar