DOĞA MANŞET SOKAK

Rant için ağaç katliamı

Konyaaltı’ndaki özel bir arazide onlarca kızılcam ve meyve ağacı katledildi. Yüksek Orman Mühendisi Özcan Çeltik, “Belediyeler, bunu kente karşı bir sorumluluk olarak görüp yeşilin korunmasında duyarlı olabilirler” dedi.

Antalya- Konyaaltı İlçesi Gürsu Mahallesi’ndeki özel bir arazide onlarca kızılçam ve meyve ağaçları sökülmesine çevreciler tepki gösterdi. 2 gün boyunca devam eden kesim işlemi sırasında ağaçlar dozerlerle sökülürken Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ruhsat sahibinin “çalılık temizlemek” için başvuru yapıp kesim izni aldığını açıkladı.

Onlarca ağacın katledilmesine ilişkin açıklama yapan Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ruhsat sahibinin “çalılık temizlemek amacıyla” başvuru yaptığı ve izinli bir kesim olduğu dile getirdiler. Yönetmelikte de 3 hektarı aşmayan alanlarla ilgili düzenlemenin çok esnek olduğunu belirten yetkililer, izin alınmasa dahi bütün ağaçların kesilmesinin cezasının 150 TL olduğunu söylediler.

“YEŞİL ALANLARIN KORUNMASI İÇİN BELEDİYELERE ÇAĞRI
Orman Yüksek Mühendisi Özcan Çeltik, özel mülklerde tabu sahibinin arazisi 3 hektardan fazla olsa bile bakım ve çevre düzenlemesi izni alarak kesim yapılabileceğini ifade etti. “Maalesef böyle bir izin var. Ağaç kesimi konusunda düzenlemeye ihtiyacın ötesinde bu vicdan meselesi” diyen Özcan Çeltik, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.16839588_10154991863384820_1738062539_n

Özcan Çeltik, Belediye arazinin sahibine ‘Madem buraya bina yapacaksın ağaçları başka bir yere dikelim’ diyebilir. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde ağaçları taşımak için makine var. Belediyeler, bunu kente karşı bir sorumluluk olarak görüp yeşilin korunmasında duyarlı olabilirler” dedi.

RANT İÇİN ÇEVRE KATLİAMI
Ağaç katliamına tepki gösteren doğa sever Tayfun Temel, “Şehrin merkezinde böyle yeşil alanların artmasını beklerken bu sabah gördüğüm manzara beni şoke etti. 3-4 tane kepçe ile bu ağaçlar gövdelerinden kırılarak sökülüyor. Birilerine rant sağlamak amacıyla bu güzelim alanın mahvedilmesi üzüntü verici. Şuan da iş işten geçmiş durumda ama birileri bu katliamın hesabını vermeli” dedi.

Kaynak: Hürriyet Akdeniz/Ceren Deniz

Benzer Yazılar