DOĞA MANŞET ÖZEL HABER SOKAK

HES yüzünden köy sular altında kaldı: “Ümmühan Uysal’ın yaşam ve barınma hakkı gasp edildi”

Kasımlar Barajı ve HES projesi yüzünden Darıbükü Köyü sakinlerinin evleri sular altında kaldı. Evi ve tüm eşyaları sular altına kalan 76 yaşındaki Ümmühan Uysal için Çağdaş Gazeteciler Derneği’nde dayanışma kahvaltısı ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında, “Ümmühan Uysal’ın yaşam ve barınma hakkı gasp edildi” denildi.

Antalya Sokakları – Isparta ve Antalya sınırları arasında yapılan Kasımlar Barağı ve HES projesi yüzünden Darıbükü Köyü sakinlerinin evleri ve tarlaları su altında kaldı. Gülsan A.Ş adında özel bir firma tarafından yapılan baraj ve HES yüzünden 76 yaşındaki Ümmühan Uysal’ın evi ve tüm eşyaları sular altında kaldı. Ümmühan Uysal’ın maduriyetine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için Çağdaş Gazeteciler Derneği’nde dayanışma kahvaltısı ve basın açıklaması düzenlendi.
Baraj projesinin içinde kalan  Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyündeki insanların evleri bahçeleri tarlaları sular altında kaldı. Darıbükü köyündeki evinde tek başına yaşayan Ümmühan Uysal tedavisi için şehre gitmişti geri geldiğinde evini sulara gömülmüş halde buldu. Ümmühan Uysal basın açıklamasında “Evsiz kaldık, evimizi su bastı” dedi.

“İTİRAZ EDERSENİZ BU HAKKINIZDAN DA OLURSUNUZ İTİRAZ ETMEYİN”
Ümühan Uysal’ın oğlu Hasan Uysal, projeyle ilgili gelişen süreci hakkında,”
2012 yılında baraj inşaatı başladı. Proje başlamadan önce köylüye yönelik yapılan toplantıda, köylülerin asla mağdur edilmeyeceği, çevreye zarar verilmeyeceği, kamulaştırma işlemlerinin hukuka uygun biçimde yapılacağı ve kimsenin hak kaybına uğratılmayacağı söylendi. Ama projeyle ilgili acele kamulaştırma kararı alındı ve çalışmalara başlandı. Ancak kamulaştırma çalışmaları hakkında köylülerimize açıklayıcı bilgi verilmedi. Bir avukat köy muhtarıyla iletişim kurup, muhtarın yönlendirmesine göre köylülerin hareket etmesi istendi. Kamulaştırma sürecinde şirketin avukatı, şirket yetkilileri ve köy muhtarı sürekli olarak ‘İtiraz ederseniz bu hakkınızdan da olursunuz, dava açmayın’ telkininde bulundu” ifadelerinde bulundu.

Hasan Uysal evleri sular altında kalan köylülerden devletin onlarda para istediğine dikkat çekerek, “Bu arada baraj projesi yüzünden evleri arazileri su altında kalacak olan köylülerin bir kısmı köyünden ayrılmak istemedi. Bu köylülerden biri de annem Ümmühan Uysal’dı. Bu köylülerden oluşan 24 aile için köyde yeni evlerin yapılması gündeme geldi ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 124 bin lira gibi bir bedel çıkartarak bu evlerin yapılabileceğini bildirdi. Oysa kamulaştırma için köylülerin evlerine 15 ile 40 bin lira arasında değişen değerler biçilmişti ve bu yüksek tutarı ödemeleri, hiç geliri olmayan köylüler için mümkün değildi. Bu yüzden köylüler kamunun bu önerisine olumlu bakmadı.”

“ŞİRKET, SİZ DAVA AÇTIĞINIZ İÇİN SİZİN ADINIZA YAPILAN EVİ VERMEYECEK”
En doğal haklarının, yaşama ve barınma haklarının gasp edildiğini dile getiren Hasan Uysal, “Ben şehirde yaşadığım için arada bir annemi ziyarete gittiğimde barajla ilgili duyduklarımı ve gördüklerimi üst üste koyunca yaşanan haksızlıklar karşısında hukuki olarak hakkımızı arama yoluna gitmeye karar verdim ve projeyle ilgili alınan acele kamulaştırma kararına dava açtık. Çünkü köylüye söylenen hiçbir vaat yerine getirilmemiş, itiraz hakları bile olmadan dayatma yoluyla insanlar ata yurtlarından atılmak istenmişti. Bizim dava açmamız üzerine köyümüzün muhtarı ‘Şirket siz dava açtığınız için sizin adınıza yapılan evi vermeyecek, dedi’ ” ifadelerinde bulundu.
Annesinin gidecek başka yerinin olmadığını, bir süre Antalya’daki kardeşlerinin, bir süre de Isparta’da kendisinin yanında kaldığını belirten Hasan Uysal, annesinin eski yaşamından koparılmasının sağlığını ve psikolojisini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

“BİZİMLE İLETİŞİME BİLE GEÇMEDİLER”
“Başta Isparta Valiliği yetkilileri olmak üzere, Sütçüler Kaymakamlığı, DSİ ve ilgili birimlere hem yazılı hem de sözlü olarak çözüm üretilmesi için başvurduk”diyen Hasan Uysal, hiçbir şekilde kendileriyle iletişime geçilmediğine dikkat çekti. Hasan Uysal, “Bütün bunlar olurken ilgili firma yetkilileri bir kez bile olsun bizimle iletişime geçip durum hakkında ne bir bilgi verdi ne de çözüm üretmeye çalıştı. Aksine dayatmacı ve insanları ve yaşamını hiçe sayan üsluplarını sürdürerek bizlerin kamu kurumlarına yaptığımız başvurulara verdikleri yanıtlarda, bizi ‘mağduriyet rolü oynayan ve bununla para koparmaya çalışan insanlar’ olarak nitelendiren çirkin bir üslupla devletin kurumlarına yanıtlar verdiler” dedi.

17121913_1850012108604612_471255668_o“ÜMÜHAN NİNE YALNIZ DEĞİLDİR”
Ümühan Uysal’ın adalet arayışına destek verdiğini, Ümmühan Uysal’ın yalnız olmadığını belirten gazeteci Yusuf Yavuz, “Sadece savaş koşullarında ve ülke savunması söz konusu olduğunda uygulanabilen bir kamulaştırma yöntemi olan ‘el koyma’ usulünün kurbanlarından yalnızca biri olan Ümmühan Uysal’ın 2012 yılından bu yana giderek artan dozda yaşadığı şiddete son verilmesini ve bir an önce bu insanlık ayıbının giderilmesini talep ediyoruz” dedi.

Haber- Fotoğraf: Şehristan Kaya

 

 

 

 

 

Benzer Yazılar