KADIN MANŞET SOKAK

Makine Mühendisleri Odası: 2017 yılının ilk iki ayında 67 kadın hayatını kaybetti

Antalya Makine Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için söyleşi düzenledi. Yoğun katılımın olduğu söyleşide Ayşen Hamamcıoğlu 2016 yılında 328 kadının öldürüldüğüne dikkat çekerek, “2017 yılının ilk iki ayında 67 kadın katledilirken, 33 kadın, 48 çocuk cinsel istismara maruz kaldı” dedi.

Antalya- Antalya Makine Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için söyleşi düzenledi. Antalya Tenis ve Spor Kulübü’nde düzenlenen söyleşiye Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayla Canberk Doğan ve Makine Mühendisi Solmaz Gülmez konuşmacı olarak katıldı.

Makine Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu açılış konuşmasında, kadına yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığı vurguladı. Ayşe Hamamcıoğlu 2017 yılında da kadınlar için değişen pek bir şey olmadığına dikkat çekerek, “2017 yılının ilk iki ayında 67 kadın katledilirken, 33 kadın ve 48 çocuk cinsel istismara maruz kaldı” dedi.

Makine Mühendisleri Odası olarak kadınlarla dayanışma içerisinde bulundukları kaydeden Ayşen Hamamcıoğlu, kadınların sektörde dışlandığına vurgu yaptı. Aynı zamanda Ayşen Hamamcıoğlu, özellikle mühendis kadınların emekli olduktan sonra köşelerine çekilmemesi gerektiğini, Makine Mühendisleri Odası bünyesinde oluşturulan komisyonlarda görev alarak kadın öğrencilerin mühendislik bölümlerine yönlendirecek çalışmalara destek vermelerini istedi. 17310342_416282432049359_7073499133364357186_o

“KADIN ÖĞRENCİLER ASLA PES ETMEMELİ”
Ayşen Hamamcıoğlu’nun ardından söz alan Doç. Dr. Ayla Canbek Doğan ise Endüstri 4.0 (Sanayinin Dijital Dönüşümü) ve nesnelerin interneti çağında kadının rolü hakkında bilgiler verdi. İnsansız robotlar ile akıllı fabrikaların gelecekte üretim yapacağını belirten Doğan, “Endüstri 4.0, otomasyon sistemlerini, veri alışverişlerini, üretim teknolojilerini ve sistemlerini kapsayan bütüncül bir terimdir. Amaç, üretim sistemini oluşturan tüm parçalar arasında bir haberleşme ağı yaratmak, esnek ve dinamik kendi kendini yönetebilen üretim sistemleri oluşturmak” dedi.

Makine mühendisi Solmaz Gülmez de meslekteki tecrübelerini ve başarı hikayesini konuklarla paylaşırken, mühendislik mesleğinde kadınların iş bulma konusunda sorunlar yaşadığını ancak kadın öğrencilerin asla pes etmemesi tavsiyesinde bulundu ve “Mesleğim bileziğim oldu” dedi.

Toplantının sonunda Makine Mühendileri Odası  Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Zeynep Balcı’ya En Yeni Kadın Mühendis plaketi, Zuhal Göksel’e Duayen Kadın Mühendis plaketi, konuşmacılar Ayla Doğan Canbek ve Solmaz Gülmez’e de teşekkür plaketi verdi.

Kaynak: DHA

 

 

Benzer Yazılar