MANŞET POLİTİKA SOKAK

Mart ayında yitirilenler anıldı: “Bu topraklarda insanca yaşamak istiyoruz”

HDP Antalya bugün mart ayında yaşanan katliamları anmak için panel düzenledi. Konyaaltı Cemevi’nde yapılan panele konuşmacı olarak, ESP Kurucu Üyesi Safiye Ok, Pir Haber İmtiyaz Sahibi Veli Haydar Gülec katıldı.

Antalya Sokakları – HDP Antalya İl Örgütü Gazi Katliamı, Qamışlo Katliamı, Beyazıt Katliamı ve Halepçe Katliamında hayatını kaybedenleri anma amaçlı panel etkinliği düzenledi. Konyaaltı Cemevinde düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü HDP Antalya İl Eş Başkanı Songül Şarkılı yaptı. Panele konuşmacı olarak  konukları Pir Haber İmtiyaz Sahibi Veli Haydar Gülec ve ESP Kurucu Üyesi Safiye Ok, “Türkiye’deki sorunların çoğu muhalefetin olmamasındandır“dedi.

Panel etkinliği öncelikle katliamları anlatan belgesel gösterimiyle başladı. Belgeselin ardından katliamlarda hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuna girildi. HDP Eş Başkanı Songül Şarklı “Panelimizde sadece Mart ayında ki katliamları ele aldık. Belgeselde de katliamları gösterdik ama daha çok direniş gördük orada. Yine her şeye rağmen her zaman kazanan direniş olacak” dedi.

Baharın katliamlarla dolu olduğu kadar aslında isyan ve direnişle de dolu olduğunun altını çizen  ESP Kurucu üyesi Safiye Ok, “Beyazıt Katliamı, Halepçe Katliamı, Gazi Katliamı bu bütün katliamların sürecine baktığımızda toplumsal bir muhalefet var ve iktidarın aslında yönetememe kriziyle birleştiği bir dönemde bu tür katliamlara başvurduğu bir dönem görüyoruz“şeklinde konuştu.

“HAKLARINI ARAYAN İNSANLARI SÜREKLİ BASTIRDILAR”
Safiye Ok, “Yine Beyazıt Katliamı döneminde de 60 darbesinden sonra kitle hareketi yükselmeye başladığı, öğrenci hareketinin ayaklanmaya başladığı aynı zaman da işçi hareketlerinin de ayaklandığı bir dönemde yine parlamenter güçler kendi faşist kolluk kuvvetlerini kitlelerin üzerine salıp ve devrimcileri faşistlerle yüz yüze bırakıp katliamların önünü açtı” ifadelerinde bulundu.

Safiye Ok’un konuşmasının ardından söz alan Pir Haber İmtiyaz Sahibi Veli Haydar Gülec, ülkedeki genel siyasi ortam hakkında konuştu. “Ortadoğu’yu bu hale getirenler yine böyle şekillendirmeye çalışıyorlar” diyen Veli Haydar Gülec, Türkiye’de yaşayan halkları katliamlarla ayrıştırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye’deki siyasetin insanları anlamak üzerine kurulu olmadığına vurgu yapan Veli Haydar Gülec, ” Türkiye Kürt sorunu, Alevi sorunu, Sol sorununu çözmek yerine sürekli bastırmıştır. Haklarını arayan insanları sürekli bastırdılar” ifadelerinde bulundu.

“İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”
“Bu topraklarda insanca yaşamak istiyoruz. Kürk kimliğimizle, Alevi kimliğimizle, Ezidi kimliğimizle yaşamak istiyoruz” diyen Veli Haydar Gülec, ülkedeki bütün insanların eşit özgürlüklere sahip olma hakkının olduğuna vurgu yaptı.

Başkanlık Sistemini eleştiren Veli Haydar Gülec, 7 Haziran sonrasında devletin HDP’yi mecliste istemediğini dile getirdi. Veli Haydar Gülec, “7 Haziran seçim sonuçları aslında HDP’nin iyi muhalefet yapabileceğinin kanıtıydı. Bunu HDP 7 Haziran’da da göstermiştir” dedi.
AKP’nin anayasa değişikliği istemesinin sebebinin yargılanma korkusu olduğuna vurgu yapan Veli Haydar Gülec, “Referandum bizlerin, ötekilerin hayatını çok etkileyecek. Bizlerin beraber birlik ittifak olma zamanıdır” ifadelerinde bulundu.

Haber- Fotoğraf: Şehristan Kaya

Benzer Yazılar