DOĞA MANŞET SOKAK

Alakır Vadisi koruma kararı imzalandı

Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan  Alakır Vadisi koruma kararı Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından imzalandığı belirtildi.

Antalya –  Alakır Nehri Kardeşliği facebook hesabından yapılan paylaşımda, koruma kararının Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından imzalandığı belirtildi.  Mart 2010’da ‘Alakır Vadisi’nin 1. Dereceden Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınması’ için dava açıldı. Mart 2012’de kazanılan davaya bakanlık ve bölgede HES yatırımı olan şirketler itiraz etti. Haziran 2014’te Danıştay Mahkemesi kararı onayarak karara bağladı. Ancak Bakanlık ‘Mahkeme kararı ile koruma statüsü veremeyeceklerini ve kendilerinin ekolojik temelli dört mevsimlik bir rapor hazırlayacaklarını’ söyledi. Bu rapor Ocak 2017’de tamamlanarak Antalya Tabiat Koruma Kurulu tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Bu süreç içerisinde dünyada sadece Alakır Vadisi’nde yaşayan bir bitki bir de balık türü keşfedilmişti.

BAKANLAR KURULU’NA GÖNDERİLDİ
Yapılan paylaşımda doğal SİT Alanlarında yapılan yeni düzenlemeyle korunacak olan alanlar şöyle belirtildi;

“Kesin Korunacak Hassas Alan”
“Nitelikli Doğal Koruma Alanı”
“Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı”
olarak üç bölgeye ayrılmış bulunmakta.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin onayladığı bu alanlardan “Kesin Korunacak Hassas Alan” olan bölge nihai onay için Bakanlar Kurulu’na gönderildi.

Açıklamanın sonunda “Şimdiki süreçte bu alanların haritasının Antalya Valiliği’nce duyurularak askıya alınması var. Sürecin takipçisiyiz. Destek olan tüm dostlara Alakır Vadisi’nde yaşam mücadelesi veren tüm canlılar adına teşekkür ve şükranlarımızla.” denildi.

Benzer Yazılar