EĞİTİM MANŞET SOKAK

Zorunlu din dersine ‘hukuka aykırı’ kararı

Antalya’da özel bir ortaokulun 5. sınıfında okuyan oğlunun zorunlu din dersinden muaf olması için başvuran velinin talebi reddedildi. Veli idare mahkemesine başvurdu. Antalya 4. İdare Mahkemesi, ilçe milli eğitim müdürlüğünün reddini hukuka aykırı buldu.

Antalya –  AKP’nin zorunlu din dersi dayatması ilk ve orta öğretim kurumlarında sürerken, velilerin bu zorbalığa karşı hukuk mücadelesi de devam ediyor. Daha önce Türkiye’nin değişik kentlerindeki idare mahkemeleri, zorunlu din dersi dayatmasını hukuka aykırı bulmuştu. Bunun son örneklerinden biri Antalya’da yaşandı.

Antalya’nın merkez ilçelerinden Muratpaşa’da özel bir ortaokulun 5. sınıf öğrencisi olan oğlu A.A.’nın zorunlu din dersinden muaf olmasını isteyen Gürsel Aksoy, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 16 Şubat 2017 tarihli bir dilekçe verdi. Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 21 Şubat 2017’de “din dersinini zorunlu olduğu” gerekçesiyle baba Gürsel Aksoy’un talebini reddetti.

Gürsel Aksoy da konuyu idare mahkemesine götürdü. Antalya 4. İdare Mahkemesi, Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ret işlemini “hukuka aykırı” buldu.

Mahkemenin gerekçesinde şöyle denildi:

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) Türkiye açısından bağlayıcıdır. AİHS protokolünde, ‘Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir’ düzenlemesine yer verilmiştir.”

Kaynak: Sol Haber Portalı

 

Benzer Yazılar