KÜLTÜR-SANAT MANŞET SOKAK

Sinema Meslek Örgütleri: Türel’in Altın Portakal açıklamaları yanıltıcı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in, 54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ulusal ve uluslararası yarışma kategorilerinin birleştirilmesi ile ilgili kendisine mektup yazan Sinema Meslek Birliği ve Sinema Derneği temsilcilerine verdiği cevaba yönelik Sinema Meslek Örgütleri ortak bir açıklanma yayımlandı

Antalya – Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in, 54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ulusal ve uluslararası yarışma kategorilerinin birleştirilmesi ile ilgili kendisine ortak mektup yazan Sinema Meslek Birliği ve Sinema Derneği temsilcilerine cevap mektubu yazdığı ortaya çıkmıştı. Sinema Meslek Örgütleri Türel’in açıklamalarına karşı ortak bir açıklanma yayımlandı

Sinema Meslek Örgütlerinin yaptığı ortak açıklamada “Türel hatadan dönmek yerine yaptığı yanıltıcı açıklamalarda bulunmuştur” denildi. Türel’in kendine gelen tepkilere yönelik Sinema Meslek Örgütlerine yazdığı mektubun sektöre ulaşmadığını iddiasına “Böyle asılsız bir iddia sinema meslek örgütleri tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştır. Çünkü bu basit algı operasyonu oyununu bir büyükşehir belediye başkanına yakıştırılamamıştır” ifadeleri ile cevap verildi.

Ayrıca açıklamada Türel ile yapılan yazışmalara yönelik bilgiler verildi.

1-Sinema sektörünün tüm örgütleri 28 Temmuz da toplanarak Altın Portakal Ulusal bölümünün kaldırılma kararını görüşmüş ve bu konuda tepkilerini basına iletme kararı almıştır. Hazırlanan bildiri basına verilmeden önce Sn Menderes Türel’e son bir çağrı yapmak amacıyla kendisine bu mektup ve faksla aynı gün iletilmiştir.

2-Çağrıya 31 Temmuz’a kadar yanıt beklediğimiz ve yanıt gelmediğinde bu bildirinin basınla paylaşılacağı dip notuda eklenmiştir.

3-Sn Menderes’ten bir yanıt gelmeyince belirtildiği gibi 31 Temmuz günü aynı çağrı mektubu basınla paylaşılmıştır.

4-Basın bildirisinin yayınlanmasından 8 gün sonra yani 7 Ağustos günü Sn Menderes’ten bir mektup iletişimdeki meslek birliğimize ulaşmıştır. Ve bu mektup aynı gün ve saat bütün sinema örgütlerine iletilmiş ve 8 Ağustos’ta bunun üzerine toplantı yapılmıştır.

Sayın Türel’in yanıt mektubu okunarak, tartışmaya açılmış, farklı görüşler değerlendirilmiştir. Mektupta, sektörün beklentisi olan Ulusal Yarışmaların sürdürülmesine, işbirliği tekliflerine yanıt verilmediği görülmüştür. Toplantı sonunda mektubun içeriğinin Ulusal Film Yarışmalarını sürdürmek yerine, 54 yıllık geleneği olan Altın Portakalı ortadan kaldırma ısrarında olduğu anlaşılmıştır.

Sn Menderes’in “Bir meslek birliği yazdığım mektubu sektöre iletmedi” diye çarpıtılarak algı operasyonu yaratmaya çalıştığı gerçek, yukarıda belirttiğimiz gibidir.

Sinema meslek örgütleri, Ulusal Film Yarışmalarının devam etmesi koşulu ile her türlü işbirliğine açıktır. Ulusal Yarışmaları kaldırma kararında ısrar edildiği taktirde Antalya Film Festivali’nin hiç bir etkinliğine, yarışmasına, film forum bölümlerine, film gösterimlerine katılmayacaklarını açıklamışlardır.

Benzer Yazılar