KADIN MANŞET SOKAK

Antalyalı Kadınlar: “Mirabel Kardeşler’den bu yana mücadele sürüyor”

Antalyalı Kadınlar 25 Kasım’da Mirrabal Kardeşleri anmak, kadına yönelik şiddeti ve kadın düşmanı politikaları protesto etmek için sokaktaydı. Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan kadınlar baskı, şiddet, taciz ve tecavüze karşı mücadele çağrısında bulundu.

Antalya Sokakları-  Antalyalı Kadınlar, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde (Bugün) Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirerek kadına yönelik baskı, şiddet, taciz ve tecavüzü protesto etti. Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasında Mirabal Kardeşler anılırken,  hükumetin kadın düşmanı ve gerici politikalarına, cinsiyetçi müfredata değinildi.

AKP HÜKUMETİ ŞİDDETLE MÜCADELE EDEN KADINLARIN KARŞISINDA
25 Kasım 1960 tarihinde katledilen üç kız kardeş Patria, Minerva ve Maria Mirabel’i anan kadınlar, 2017 yılı boyunca yaşanan şiddet vakaları ve kadın mücadelesine dönük saldırılara şu şekilde değindi:”2017 yılının ilk 0n ayında; kendi hayatına dair karar vermesi, başka bir kadını korumak istemesi, boşanmak istemesi, namus davası gibi gerekçelerle 339 kadın öldürüldü. Bunun dışında 317 çocuk istismara uğradı,246 kadın cinsel şiddete uğradı. Her geçen gün öldürülen kadınların yaşı gittikçe düşmekte ve artmaktadır buna karşın AKP hükümeti kadına yönelik şiddetle mücadele etmek bir yana, şiddete uğrayan kadınlarla dayanışma içinde olan ve şiddetle mücadele eden onlarca kadın derneğinin kapısını mühürlemiş ve atanan kayyımlar eliyle ilk iş olarak kreşler ve kadın birimleri kapatılmıştır.”

Kadınların iş yerlerinde, evlerinde emek sömürüsü ve ekonomik şiddete maruz kaldığını belirten kadınlar”Çalışan kadınlar iş yerlerinde ev emekçisi kadınlar evlerinde emek sömürüsüne maruz bırakılıyor ve ekonomik şiddet ile çalıştıklarının hiçbir zaman karşılığını alamayan kadınlar güvencesiz çalışma ile de karşı karşıya bırakılıyor. Ucuz emek gücü olarak görülen, kayıt dışı istihdam edilen, kriz anında işten ilk atılacaklar listesinin başında olan kadınlar kendi hayatlarına yabancılaştırarak kamudan uzaklaştırılıp evlere hapsediliyor.” dedi.

“TRANS KADIN CİNAYETLERİ NEFRET SÖYLEMLERİNİN BİR SONUCU”
Trans kadınların ayrımcılık ve şiddete uğrayarak katledilmesini nefret söylemlerinin bir sonucu olduğunu hatırlatan kadınlar açıklamalarına şöyle devam etti: “Yine son dönemde artan Trans Kadın cinayetleri nefret söylemlerinin sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Öteki olarak görülen iş hayatlarında gizlenmek zorunda bırakılan nefret söylemlerinin ve cinayetlerinin hedefi olan LGBT+ bireyler şiddet, taciz ve tecavüzün birer hedefi haline geliyor. Yüzler sürekli değiş se de zihniyet aynı ve bizler failleri tanıyoruz. AKP iktidarının ayrımcılık ve eşitsizlik üreten cinsiyetçi, laiklik düşmanı, homofobik, gerici politikaları kadın ve LGBT+ düşmanlığını arttırıyor.”

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Artan ve AKP hükümeti tarafından yasalarla desteklenen kadın düşmanlığına karşı mücadele çağrısı yapan Antalyalı Kadınlar halaylar ve sloganlarla eylemlerine devam etti.

Benzer Yazılar