KENT MANŞET SOKAK SOKAK YAZILARI

At gözlüklü vizyon fukaraları ve kruvaziyer limanı saçmalığı – Kutay Meriç

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yapacağını açıkladığı saçma sapan projelerini eleştirenleri “at gözlüklü vizyon fukaraları olarak değerlendirmiş”. Biraz irdeleyelim, kimde at gözlüğü var ve kim vizyon adı altında saçma sapan projelerle Antalya’nın parasını denize atıyor.

Menderes Türel, Lara’ya Kruvaziyer limanı projesinin dünyada bir ilk olacağını ve deniz altından cam tünel ile karaya bağlanacağını, 1 milyar(eski para katrilyon)TL’ye de mal olacağını açıklamış.

Türel ne de olsa Melih Gökçek’in öğrencisi. 2009 yılında belediye başkanlığını kaybettikten sonra gittiği Ankara’da Gökçek belediyeciliğini iyi öğrenmiş. Zihniyetten yapılan işlerin biçimine kadar hepsi Gökçek’in savruk, hesapsız, rantçı belediyeciliği.

KRUVAZİYER TURİZMİ

Türkiye’nin 2003 yılında kruvaziyer turizmi macerası başladığında 581 bin olan gelen turist sayısı, zirvesine 2013 yılında ulaşmış. Ülkemize 2013’te, 1274’ü Kruvaziyer gemisi, toplam 1.542 gemi ile 2 milyon 240 bin turist gelmiş.

Peki 2017 rakamları ne durumda. Kasım ayı sonu itibariyle, 307’si kruvaziyer toplam 310 gemi ile 306.887 yolcu gelmiş. Kruvaziyer turizminde durum 2017 verilerine göre AKP’nin iktidara geldiği 15 yıl öncesine dönmüş.

Kruvaziyer turizminde ki bu vahim düşüşün nedenleri olarak Yunanistan’daki kriz, Ortadoğu’da yaşanan savaşlar, Türkiye’de yaşanan darbe iç çatışma patlayan bombalar ve genel anlamda artan terör tehdidi gösteriliyor. Kruvaziyer gemileri rotalarını tehlikeli olarak gördükleri doğu Akdeniz’den Uzak Doğu’ya çevirmiş durumda.

Dünyada, kruvaziyer turizminin müşterisini %85 ile canı tatlı ABD’li zengin turistler oluşturuyor. Yani bu turistler beş yıldızlı Antalya otellerini dolduran düşük gelirli Rus turist gibi cesaretli değil. Antalya’ya ise bu yıl sadece 11 tane (onbir) kruvaziyer gemisi gelmiş.

ANTALYA’NIN PARASINI DENİZE ATIYOR

Kruvaziyer turizmi bu durumda ama Türel kruvaziyer limanı yapacağım diye tutturmuş durumda. Kruvaziyer turizmini etkileyen, AKP/Saray rejiminin de katkısının bolca olduğu Ortadoğu’daki kriz çatışma, savaş, terör risklerinin orta vade bile ortadan kalkmayacağı açık. Birilerinin Türel’e Kruvaziyer turizminin dibe vurmasının nedeninin liman sayısının azlığından olmadığını anlatması gerek.

Antalya’nın 1 Katrilyon parası Menderes Türel’in Kruvaziyer limanı saçmalığı nedeni ile denize atılıyor. Projenin saçmalığı yetmiyor, birde dünyada eşi benzeri olmayan deniz altından cam tünel fantezisi ile taçlandırılıyor. Yazıktır, 11 tane gemi için 1 katrilyon para harcayıp liman yapılmaz. Bu kentin başkaca öncelikleri olmalı.

2014’te belediyenin başına geldiğinden bu yana kendinden önceki belediye başkanının 300 trilyon borç bıraktığını döne yana anlatan Türel, anlaşılan bizlere bedeli katrilyonlarla ifade edilen çöp projeler bırakarak belediye başkanlığına veda edecek.

Denize atılan bu paralar hepimizin. Sadece kendi başarısızlığını ört bas etmek amaçlı olan bu akıl dışı projeler ve Türel durdurulmalıdır.

Kamunun/halkın parasının denize atılması anlamına gelen bu projeler yerine, 2015 yılında yaşanan Rus uçağı krizinden bu yana hala toparlanamamış Antalya turizmini canlandıracak kentteki işsizliğe/yoksulluğa ilaç olabilecek yatırımlara yönelinmelidir.

*Kutay Meriç – HALKEVLERİ MYK Üyesi

Benzer Yazılar