ÇOCUK EĞİTİM MANŞET SOKAK

Antalyalı aile itiraz etti, çocukları din dersinden muaf oldu

Çocuklarının din dersinden muaf tutulmasını isteyen bir Antalyalı aile daha idare mahkemesine açtığı davayı kazandı.

Antalya Sokakları Özel –  2017 yılında Muratpaşa Kaymakamlığı’na başvurarak çocuklarının din dersinden muaf tutulmasını isteyen aileye kaymakamlık ret cevabı vermişti. Aile Kaymakamlığın reddetmesi üzerine Antalya 2. İdare Mahkemesi’ne başvurarak Kaymakamlığın kararına itiraz etti. Ailenin itirazını değerlendiren mahkeme ilkokul 4. sınıf öğrencisi C.D.Ş’nin ailesinin isteği üzerine din dersinden muaf tutulmasına karar verdi.

MAHKEMEDEN DERS GİBİ KARAR
“Anayasanın 24. Maddesine göre Din Kültürü ve ahlak öğretiminin ilk ve orta eğitim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında olduğu kuşkusuzdur. Ancak bu öğretimin, Anayasanın öngördüğü amaca uygun bir müfredatla verilmesi gerektiği, içeriğinin nesnel ve çoğulcu olması, kişinin dininin bir ayrım ve eşitsizlik unsuru olarak kullanılmaması ve devletin dinler karşısında tarafsız kalarak bütün dinsel inançları eşdeğer görmesi gerekmektedir. Öğretimde uygulanan müfredatın belirli bir din anlayışını esas alması durumunda , bunun “din kültürü ve ahlak bilgisi” olarak kabul edilemeyeceği ve “din eğitimi” halini alacağı açıktır.”
Mahkeme ayrıca 1998 tarihli Anayasa mahkemesinin kararına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ilgili kararlarını dayanak olarak gösterdi.

Benzer Yazılar