EKONOMİ MANŞET SOKAK

Büyükşehir Belediyesi’nden borçlanma ve satış rekoru

Antalya – Antalya Büyükşehir Belediyesi, her ay milyonlarca liralık gayrimenkulünü satışa çıkarıyor. Muratpaşa, Aksu, Elmalı, Kepez ve çeşitli ilçelerdeki yaklaşık 4,5 milyonluk gayrimenkul alıcı arayacak. Geçtiğimiz hafta da çeşitli ihalelere çıkan Büyükşehir, sadece 1 ihalede 7 milyonluk gayrimenkul geliri elde etmişti. En borçlu belediyeler arasında yer alan Antalya Büyükşehir Belediyesi, kamuoyu tarafından büyük tepki gördü. Finans yönetimi Fitch’den de geçer not alamayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, bütçesini sermaye geliri ve borçlarla toparlamaya çalışıyor.

BORÇLANMA VE SATIŞ REKORU
2018 Yılında 3 milyar 210 milyonluk tahmini bütçe yapan ve 2 milyar 357 milyonluk gelir bütçesi öngören Antalya Büyükşehir Belediyesi, her ay milyonlarca liralık gayrimenkulünü satışa çıkarıyor. Yıl içinde iç ve dış borç dahil toplam 853 milyon da borçlanma öngören belediyenin, borçlanma ve satış noktasında Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığı söylenirken, bir süre önce kamuoyuna yansıyan haberlerde de en borçlu belediyeler arasında gösterilmişti. Yıl sonuna kadar belediyenin hedefi; 917 milyon 500 bin TL’lik sermaye geliri elde etmek.

ARTAN SATIŞ, KAMUOYUNUN TEPKİSİNİ ÇEKTİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi, yeni bütçe dönemine girerken, yıl sonunda sermaye gelirini tutturmak için satışlara hız verdi. Seçimlere kısa bir süre kala artan satış ve borçlanmalar kamuoyunda tepki çekerken, geçtiğimiz hafta sadece 1 gayrimenkulünü 7 milyon TL’ye satan belediye, bu gün de 16 kalem arsa, konut, tarla vs için yaklaşık 4,5 milyondan ihaleye çıkacak.

FİTCH’TEN GEÇER NOT GELMEDİ
Bilindiği gibi Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ilk kez 2016 yılında kredi notu veren Fitch, Büyükşehir’in uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan BBB- olarak açıklamıştı. Ancak bu not yine aynı kurum tarafından geçtiğimiz aylarda açıklandığı üzere Türkiye ile birlikte düşmüştü. Temmuz ayında Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye düşüren Fitch Ratings, İstanbul, İzmir ve Antalya Büyükşehir Belediyelerinin notunu da kırdı. Not düşüşü için yapılan açıklamada, “Enflasyonda istikrarlı düşüşün, kredibilite, para politikasında bağımsızlık ve ekonomik büyümede azalmaya tolerans ile mümkün olduğunu, buna dair beklentiler ve ekonomide yapısal reformların belirsizliğini koruduğu” ifadelerine yer verildi.

Finans yönetimi Fitch’den de geçer not alamayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, bütçesini sermaye geliri ve borçlarla toparlamaya çalışıyor. Belediyenin tahmini bütçesinin neredeyse yarısı borçlanma ve sermaye geliri üzerine kurulu. Belediyede bugün 2886 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre yapılacak ihalelerde satışa çıkacak yerler şöyle:

Kaynak: Akdeniz Gerçek

Benzer Yazılar