ÇOCUK MANŞET SOKAK

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’den çocuk raporu

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer Adalet Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı değerlendirmede, çocuğa yönelik cinsel istismar ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarında 10 yılda 4 kat artış olduğunu söyledi.

Antalya –  TCK uyarınca karara bağlanan davalardaki bu tür suç sayısının 2007’de 3 bin 718 iken, 2017’de 16 bin 41; 10 yıllık toplam sayının 153 bin 139 olduğunu belirten CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Bu artışı normal karşılamak, ‘Dünyanın her yerinde böyle şeyler oluyor, bu tek bizim sorunumuz değil’ demek ne kadar yanlışsa, çocuk hakları sorunlarına çözüm olabilecek yöntemleri konuşmamak ve görmezden gelmek de bir o kadar yanlıştır” dedi.

“ADALET SİSTEMİ BAŞTAN ELE ALINMALI”
Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin 2016 Çocuk İstismarı Raporu’na göre çocuk istismarı vakalarının son 10 yılda 700 kat artış göstermesinin önemli bir bilgi olduğunu belirten Özer, “Yargıya yansıyan vaka sayısındaki fark önemlidir. Görülüyor ki, çocuk adalet sisteminin yeni baştan ele alınması, TBMM’de daimi bir çocuk hakkı komisyonunun kurulması gereklidir” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK LEHİNE İKİ KANUN TEKLİFİ
Aile mahkemelerinde mağdur olan çocuklar için de bir kanun teklifi verdiklerini belirten Özer şunları söyledi: “Önemli olan bir başka husus, aile mahkemelerinde ancak mahkeme heyetinin gerekli gördüğü hallerde psikolog, pedagog veya sosyal çalışmacı görevlendirilmesidir. Psikolog, pedagog veya sosyal çalışmacı tarafından duruşmaların başından sonuna kadar takip edilmesi hem çocuğun hem de verilecek kararların yararına olur. Adalet sisteminde çocuğun birey olarak ele alınmamasının neticesi çocuk hakkı ihlaline varır.”

“ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU ŞART” DEMİŞTİ
19.07.2018 tarihinde gerçekleşen meclis görüşmelerinde, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, TBMM’de çocuk haklarının geliştirilmesi ve korunması alanında çalışacak daimi bir ‘Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu’ kurulması için kanun teklifi vermişti. Özer, “Çocuk işçi sayısının 2 milyonu bulduğu, her yıl ortalama 21 bin çocuk annenin kayıtlara geçtiği, çocuk istismarında dünyanın üçüncü ülkesi konuma gelen Türkiye’de Meclis çatısı altında sadece çocukları düşünen bir komisyon zorunludur” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Körfez Gazetesi/Mustafa Koç

Benzer Yazılar